Időszakos tárlat nyílik a 150 éve született Nagy István festőművész alkotásaiból

1873. március 28-án született Nagy István festőművész, és a 150. évforduló alkalmából a Csíki Székely Múzeum nagyszabású tárlatot nyit Nagy István 150 címmel, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola pedig ünnepségsorozattal tiszteleg a névadó csíkmindszenti születésű alkotó előtt.

A kiállításmegnyitót március 28-án, kedden 17 órától tartják a csíkszeredai Mikó-vár emeleti bástyatermében.

A múzeum közleménye szerint az évforduló jó alkalom arra, hogy közelebb hozhassák Nagy István életművét a hazai közönséghez. Bár szakmai körökben világszínvonalúnak tartják művészetét, a nagyközönség még ma sem igazán ismeri alkotásait. A kiállítás célja, hogy a művész életútját követve átfogó képet nyújtson erről a kivételes életműről, a Nagy István által művelt műfajokon, jellegzetes alkotói korszakain keresztül, magyarországi és romániai múzeumok, valamint a legnagyobb magángyűjtők alkotásaiból válogatva.

Március 29-én, szerdán 17 órától bemutatják Pap Gábor A népdal forrásvidékén – A százötven éves Nagy István nyomában című tanulmánykötetét, illetve Mucsányi János: Három hazában hontalan. Nagy István festőművész című dokumentumfilmjét.

A megnyitón Jurecskó László, a MissionArt Galéria társtulajdonosa egy-egy Nagy Istvánt ábrázoló portrét ajándékoz a művész nevét viselő két tanintézménynek. Ifj. Éber Sándor és Ágoston Ferenc alkotásait a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola és a csíkmindszenti Nagy István Általános Iskola kapja.

A tárlat március 29. és augusztus 30. között látogatható a Csíki Székely Múzeumban, hétfő kivételével naponta 9 és 17 óra között.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?