Fénykereső: megnyílt Xantus Géza festőművész egyéni kiállítása

Február 13-án, kedden nyitották meg Xantus Géza festőművész egyéni kiállítását a kolozsvári Művészeti Múzeumban, a művész jelenlétében. Mint az ünnepi beszédekből kiderült, egy olyan kiállításról van szó, amely a művész munkáit újra egyesíti, hiszen a festmények egy része Szlovákiából, egy másik része Csíkszeredából érkezett. Az olajfestményekből és páctechnikákból álló kiállítással a festő „a székely ember mélybe gyökerező hitét és a Somlyó hegyére emelt szeme égbelátását” ajándékozza alkotásai nézőinek, hangzott el.

Lucian Nastasă-Kovács, a kolozsvári Művészeti Múzeum igazgatója elmondta, nagyon örvend, hogy végre sikerült elhozni Xantus Géza munkáit a múzeumba, hiszen régóta tervezték már, és azt látta, hogy ahogy a munkatársak beléptek a tárlatra, hirtelen mindenkinek jó kedve lett, elmúlt a kedvetlensége. Hozzátette, a képek egy része Csíkszeredából jött, egy másik Kassáról, tehát egyáltalán nem volt könnyű dolgunk összeszervezni a kiállítást, de egy olyan tárlatról van szó, ami újra egyesíti a festő munkáit.

Fotók: a szerző felvételei

Elmondta, Iakob Attila, a kiállítás kurátora munkája nélkül sem jöhetett volna létre a tárlat. „Nehéz dolga volt a kurátornak, hiszen Xantus Géza rendkívül sok kiváló munkával rendelkezik, így még van nálunk néhány csomag festménye. Amikor ilyen sok műalkotás közül kell válogatni, mindig nehéz a döntés, hogy mit mutassunk be. Emiatt ez az egyik legnehezebb kiállítás volt számára, mert a művész portfóliójában szereplő alkotások mindegyike különleges, és nehéz volt bármelyiket kizárni a bemutatásból” – mondta.

A képek végigvezetnek a Biblia motívumkincsein

Bodó Márta szerkesztő beszédében kiemelte, Xantus Géza Csíkszeredában született, majd 1982 és 1986 között képzőművészetet tanult Beczásy Antal mester vezetése alatt, 1990 és 1995 között pedig teológiát tanult a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetemen és ott szerzett diplomát. „Azzal folytatódott az útja, hogy 1999 és 2003 között ösztöndíjas volt Rómában, és 2003-ban a római Accademia di Belle Arti festészeti szakán, Nunzio Solendo mester osztályában diplomázott. A 2019-es pápalátogatás alkalmával pedig Csíksomlyón Xantus Gézának a festménye volt az, amivel mi, erdélyi katolikusok kedveskedünk Ferenc pápának” – emlékeztetett.

Hozzátette, a kiállított munkák elsősorban olajfestmények, de az utolsó teremben megtalálhatók a páctechnika érdekességei is. „Ezek a munkák egy útra hívnak, és nem véletlen, hogy a képek címeiben is előfordul ez a szó, különböző kombinációkban. Az út természetesen térbeli, a kiállítás termeinek végigjárását jelenti, és a falakon látható képek kalauzolnak a színekkel, ábrázolt alakokkal, a képileg megragadott és ábrázolt számtalan szimbólummal. Az olajfestménytől a páccal rajzolt képekig, az út végigvezet a festő színskáláján” – hangsúlyozta.  

Hozzátette, a sárgás-zöldes, illetve az őszi avarhoz hasonlítható árnyalat dominanciájával festett képek végigvezetnek ugyanakkor a Biblia bizonyos motívumkincsein is, és emellett a mi mai világunkon, ahogyan azt a művész érzékeli és érzékelteti. A festmények bibliai szimbólumai között ott vannak a Jelenések könyve apokaliptikus lovai és lovasai, de Dante bugyrainak kavargása is, vagy akár a forgás, a rohanás, az eszmék és értékek, időjárás kavargása. Ugyanakkor Bodó Márta szerint a bűn, a bűntudat beszívó erejét és a lelkiismeret-furdalás örvényét is érzékelteti a művész. „Minden művészet lényege az önkifejezés mellett a nézők megszólítása, Xantus Géza pedig a székely ember mélybe gyökerező hitét és a Somlyó hegyére emelt szeme égbelátását ajándékozza alkotásai nézőinek” – emelte ki Bodó Márta.

Xantus Géza alkotásai számos erdélyi és magyarországi templomban és egyházi épületben megtalálhatók, művei díszítik a magyarországi Katolikus Püspöki Konferencia kápolnáját, a miskolci Jezsuita Gimnáziumot, az Avas-Déli Plébániatemplomot, a Szent István-templomot, a Szatmárnémeti Szent Család templomot, a csíkszeredai Szent Ágoston templomot, a kolozsvári Szent István templomot, a kisjenői plébániatemplomot és a szegedi Jézus Szíve templomot. A művész kivitelezte a szatmárnémeti római katolikus püspöki palota rekonstrukcióját, valamint a gimesi keresztút projektjét is. Xantus Géza tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE), a Romániai Képzőművészek Szövetségének (UAPR) és a Barabás Miklós Céhnek (BMC), és társalapítója a Stúdió 9 csíkszeredai művészcsoportnak. A művésznek számos egyéni kiállítása volt több európai városban, többek között Helsinkiben, Budapesten, Rómában, és számos csoportos kiállításon vett részt Hongkongban, Torinóban, Barcelonában, Varsóban, Budapesten, Belgrádban, Bukarestben és több magyarországi városban is. Ugyanakkor számos nemzetközi díj kitüntetettje, 2003-ban a Premio Internationale Beato Angelico díjjal jutalmazták.

A most megnyílt egyéni kiállítás március 3-ig látogatható a Kolozsvári Művészeti Múzeum emeleti kiállítóterében, a múzeum nyitvatartási rendje szerint.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?