Huszonévesektől a száz felé közelítőkig: éves kiállítására készül a Barabás Miklós Céh kolozsvári csoportja

Február 6-án, csütörtökön nyílik a Kolozsvári Művészeti Múzeum időszaki kiállítótermeiben a Barabás Miklós Céh kolozsvári csoportjának éves kiállítása. A mintegy 200 tagot számláló, 91 éves múlttal rendelkező országos szakmai szervezet, a romániai magyar hivatásos képzőművészeket tömörítő Barabás Miklós Céh negyedik alkalommal szerepel csoportos kiállítással a Bánffy-palotában.

A szervezők közleménye szerint akárcsak az előző esztendőben, idén is a céh legnépesebb, kolozsvári csoportja villantja fel éves művészi termésének színe-javát, lehetőséget teremtve ugyanakkor a többi régióbeli művészeknek is a bemutatkozásra. Festők, szobrászok, grafikusok, keramikusok, üveg-, textil- és fotóművészek a huszonévesektől a száz felé közelítőkig vonultatják fel minden nemű tematikai és stiláris megkötés nélkül, csupán a minőségre koncentrálva az általuk legjobbnak vélt munkáikat.

A közlemény kihangsúlyozza, hogy a Barabás Miklós Céh tagsága nem egyfajta művészeti ideológia mentén szerveződött, így berkeiben a legkülönfélébb művészi hitvallású alkotók kaptak helyet. Ilyenformán a klasszikus hangvételű munkáktól a posztmodernekig, a figuralitás jegyében fogantaktól a geometriai és lírai absztraktig, a legkülönbözőbb technikában megvalósított művészi alkotások vallanak készítőik érzelem- és gondolatvilágáról, elképzeléseikről, újszerű kísérleteikről.

A február 6-án 18:30 órától nyíló időszaki kiállítás megnyitóján felszólal dr. Lucian Nastasă-Kovács, a Kolozsvári Művészeti Múzeum igazgatója, Vákár István, a múzeumot fenntartó Kolozs Megyei Tanács alelnöke, Kolozsi Tibor szobrászművész, a Barabás Miklós Céh elnöke és Németh Júlia műkritikus.

Kapcsolódók

Kimaradt?