Bezárult a temesvári Brâncuși-kiállítás – 130 000 látogató és 900 000 euró értékben eladott jegy tanúskodik a sikeréről

Vasárnap bezárult az elmúlt évtizedek legsikeresebb tárlata, a temesvári Brâncuși-kiállítás: a szobrok, levelek és fényképek lassacskán visszakerülnek Európa nagy múzeumaiba és magángyűjteményeibe. A Temesvár Európa Kulturális Fővárosa programsorozat csúcspontjaként megnyitott kiállításról már hetekkel ezelőtt tudni lehetett, hogy az ország elmúlt éveinek leglátogatottabb tárlata lett, ám ezt most már hivatalos adatok is megerősítik: négy hónap alatt több mint 130 000 látogató volt kíváncsi a világhírű romániai szobrász, Constantin Brâncuși munkáira, melyeket egy egyedülálló koncepcióban mutattak be a Temesvári Nemzeti Művészeti Múzeumban.

Ahogy azt korábban megírtuk, hatalmas sikere volt a temesvári Brâncusi-kiállításnak, mely kétségkívül az ország elmúlt évtizedeinek leglátogatottabb tárlata lett. A világhírű romániai művésznek fél évszázada nem volt kiállítása az országban, ilyen típusú kiállítása pedig sehol sem volt még. Ahogy azt Kim Attila, a kiállítás építésze, a kurátor munkatársa korábban a Maszol kérdésére elmondta, itt párhuzamba voltak állítva Brâncușinak a szobrai a fényképeivel. A művész fényképész-tevékenységét nagyon kevesen ismerik, holott ő éppen azért tanult meg fényképezni, hogy a saját munkáit még a műteremben tudja dokumentálni. A műtermének az egyik kis helységében stúdiót is berendezett, és mikor kérdezték arról, hogy mit szeretne egy-egy munkájáról mondani, a válasz többször is az volt, hogy „nézzétek meg a fényképet, amit róla készítettem, mert a fénykép elmond mindent”.

Constantin Brâncuși kiállításának címe Brâncuși: román források és egyetemes perspektívák volt. Ahogy azt a Radio France Internationale megírta, a választás a kurátorș, Doina Lemnyé volt, egy világszerte elismert szakemberé, aki azt a mítoszt akarta lerombolni, miszerint Brâncuși lemondott Romániáról, amint elhagyta azt. Kim Attilától korábban mi is megtudtuk: a művész egyáltalán nem égette fel a hidakat maga mögött, folyamatos kapcsolatban állt az országgal, és még a kommunizmus idején is elismerték őt, mint külföldön élő romániai alkotót.

A Brâncuși: román források és egyetemes perspektívák című kiállítást a Temesvári Nemzeti Művészeti Múzeum, az Art Encounters Alapítvány és a Romániai Francia Intézet szervezte, a Temes Megyei Tanács támogatásával. A szeptember végén megnyílt tárlat a Temesvár 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program csúcspontjaként mintegy 100 szobrot, rajzot, vázlatot, fényképet és egyéb archív dokumentumot gyűjtött össze. Kölcsönöztek Londonból, a Pompidou Központtól, a velencei Guggenheim Alapítványtól, a Román Nemzeti Művészeti Múzeumtól és a Craiovai Művészeti Múzeumtól, valamint magángyűjteményekből is. A négy hónap alatt több mint 130 000 látogató lépte át a kiállítás küszöbét. Az elmúlt hetekben, mivel már december óta nem lehetett online foglalni, minden nap nyitva volt a múzeum, már kora reggeltől sorban álltak az emberek, abban a reményben, hogy a jegypénztárnál még szert tehetnek belépőkre. Vasárnap is így volt, a kiállítás utolsó napján.

Forrás: Temesvári Nemzeti Művészeti Múzeum Facebook-oldala

A temesvári Brâncusi kiállítás története 2018-ban kezdődött, amikor Ovidiu Șandor, az Art Encounters Alapítvány elnöke találkozott Doina Lemnyvel Brüsszelben. Hat évvel később ők ketten kommentálták a pillanatot: „Szinte nehéz belegondolnom abba a pillanatba 2018-ból, amikor a brüsszeli Brâncusi-kiállítás keretében találkoztam Doinával, amelyet szintén ő rendezett, majd egy kávé mellett fel mertem tenni a kérdést: »Doina, mi lenne, ha megpróbálnánk létrehozni egy Brâncuși-kiállítást Temesváron?«. Doina azt mondta nekem: »Ó, Ovidiu, életem álma lenne, hogy részt vehessek egy Brâncuși-kiállításon az országban« – idézi Ovidiu Șandort a Radio France Internationale. „Most is alig hiszem el. Szomorú vagyok, hogy lezárult az életemnek ez az epizódja, ugyanakkor remélem, hogy nagyon szép és nagyon széles utat nyitottam más rangos kiállítások megszervezéséhez az országban” – fogalmazott Doina Lemny. 

Forrás: Temesvári Nemzeti Művészeti Múzeum Facebook-oldala

A hivatalos adatok lenyűgözőek Romániában: négy hónap alatt több mint 130 ezren voltak kíváncsiak a kiállításra. Románia mellett Németországból, Ausztriából, Franciaországból, Olaszországból, Lengyelországból, Csehországból és Magyarországról is érkeztek látogatók. A kiállítás megszervezése 1,2 millió euróba került, de 1,35 millió euró bevételt hozott. Ebből az összegből 900 000 euró kizárólag a jegyeladásból származott. Az összes kiadás közül a legnagyobb összegek a szállításra és a biztosításra vonatkoztak. Ovidiu Șandor úgy fogalmazott, hogy lenyűgözte őket a fogadtatás és a visszajelzések. „Ha valamivel több mint 130 000 látogató volt, az azért volt, mert annyi jegy létezett. Ha kétszer annyi jegyünk lett volna, akkor biztosan kétszer annyi látogatónk is. Szerintem a kiállítás bizonyítja, hogy a román társadalom is eljutott arra a pontra, ahol a kultúra sok ember életének természetes részévé vált, nem csak azoknak, akiknek már szokásuk színházba, minőségi filmre, koncertre járni.” 

Doina Lemny többször is tartott tárlatvezetést a látogatóknak, akiknek minden alkalommal humorral, gyengédséggel, de hatalmas tudással elmondta, ki is volt Brâncuși. „Brâncuși, én szolgáltam őt, de ő is engem, mert ebben az évben »megmentett« a magánéletem néhány drámai pillanatától. Maradok tehát egy emlékkel és azzal a gondolattal, hogy erkölcsi kötelességet teljesítettem e művész iránt, akit tisztelünk, a románok olyan büszkék, hogy szinte nemzeti hősnek tekintik. Még egy vallomást kell tennem. A sok múzeumi túra során olyan emberekre lettem figyelmes, akiknek könnyes volt a szemük. És ez volt a cél: lássuk, hogy kiváltanak belőlük valamit ezek az alkotások.”

Forrás: Temesvári Nemzeti Művészeti Múzeum Facebook-oldala

A szállítódobozok vasárnap este óta veszik át a kíváncsi látogatók helyét. Hétfőtől a dolgok rendeződése után megkezdődik a kiállítás lebontása. Mivel voltak dühös hangok, akik azt mondták, meg lehetne hosszabbítani a kiállítást, hogy többen láthassák, a valóság egészen más: a hosszabbítás lehetetlen lett volna, tekintettel arra, hogy márciusban a Pompidou Központban lesz Brâncuși-retrospektív, amely a Temesváron kiállított alkotások egy részét is tartalmazza majd. A céh szokásai – magyarázta Doina Lemny – azt mondják, hogy egy olyan hosszú kiállítás után, mint amilyen a Bánság fővárosában volt, a műveknek pihenniük kell egy kicsit, mielőtt ismét a nagyközönség elé kerülnének. Tehát nem a pénzről, vagy a jóindulat hiányáról volt szó.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?