Lezárult a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, Jessie J történelmet írt a Bánságban

Több mint 20 000 ember volt kíváncsi Jessie J koncertjére. A Temesvár 2023 - Európa Kulturális Fővárosa projekt december 7. és 10. között lezajlott záróesemény-sorozata már emlék, de továbbra is visszhangot kelt az interneten.

A „Temesvár örökké 2023”, a Temesvár 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program szimbolikus lezárását jelentő esemény az egész közösséget összehozta. Több mint 115 000 néző vett részt a több mint 100 rendezvényen, amelyet 2023. december 7-10. között szerveztek meg a város főterén, mozikban, múzeumokban, és a város számos más pontján.

forrás: Timișoara 2023

December 8-án, pénteken este a németországi Klangphonics élőben keverte a zenét. Ezt követte Delia, aki egy energiával teli műsorral kedveskedett a temesváriaknak. Őt követte az est sztárja, Katie Melua, aki a temesvári „Ion Vidu" Gimnázium Equal Voices Kórusával két dalt adott elő, köztük egy grúziai dalt, az énekes szülőhazájából. Elhangzottak még a „Nine Million Bicycles", a „The Closest Thing to Crazy" slágerek és a „Wonderful Life" című dal híres feldolgozása is. Az estet az olasz Sonics akrobatikus műsora és élő koncertje zárta.

Aki szombat este látogatott ki a főtérre, egészen biztosan felejthetetlen élményekkel gazdagodott. A műsort Emaa nyitotta meg, majd Roisin Murphy következett, végül az est sztárja, Jessie J lépett színpadra.

forrás: Timișoara 2023

„A múlt hétvége remek kezdete volt annak, ami ezután következik. Célunk, hogy az elkövetkező években a kultúra fővárosa maradjunk Európában és azon túl is. Egy város, amely komplexusok nélkül versenyez a nagy európai városokkal. A közösség megváltoztatására irányuló stratégiánk a kultúrába való befektetéssel folytatódik. A mi tétünk, hogy megmutassuk, ha a kultúrába és a kreativitásba fektet be az ember, az az egész közösségnek jót tesz majd. Gratulálok mindazoknak, akik lehetővé tették ezt a kivételes évet, és köszönöm, hogy Temesvár örök lehet” – mondta Dominic Fritz, Temesvár polgármestere.

A legfelemelőbb pillanat kétségkívül a legutolsó, szombati koncert volt – a „hab a tortán”. Jessie J.-re olyan sokan voltak kíváncsiak, hogy a koncertnek helyet adó hatalmas tér is túl szűknek bizonyult. A szervezők a rendfenntartókkal közösen példátlan döntést hoztak: le kellett zárniuk a tér bejáratát, mert már annyi hely sem volt, hogy egy tűt le lehessen ejteni a földre. Több mint 20 ezren voltak jelen.

„Jessie J arra biztatott minket, hogy sírjunk, énekeljünk, táncoljunk. Megosztotta velünk egy elvesztett gyermek, majd a boldog szülői érzések élményét. Sebezhető volt. Hihetetlen energiát adott nekünk. Mindent kiegészített a páratlan hang és a közönség, amely ennek megfelelően reagált” – nyilatkozta Fritz polgármester is. A csendőrség jelentése szerint pénteken maximum 15 ezer, szombaton 20 ezer néző volt egyszerre jelen a főtéren.

„Tekintettel arra, hogy ezek a jelentések szigorúan a téren egyidejűleg jelenlévő nézők maximális számára vonatkoznak, a becslések szerint a koncertekre látogatott összközönség, beleértve a művészek közti nézőcserét is, körülbelül 60 000 fő volt a két napon összesen, azaz 25 000 fő pénteken és 35 ezren szombaton” – mondta Codruța Vulcu, a 2023-as Temesvári rendezvények koordinátora.

forrás: Timișoara 2023

„Nagyon hálás vagyok a Project Center teljes csapatának az idei évben tett hatalmas erőfeszítésekért. Egyik feladatunk ebben az évben a reprezentatív rendezvényeink megszervezése és koordinálása volt: Temesvár megnyitó 2023 (február 17-19.), Temesvár 2023. Városünnep (október 6-8.) és Temesvár 2023 örökké (december 7-10.). Fontos volt egy átlátható és kiszámítható finanszírozási keret létrehozása is, amely biztosította a kulturális szereplők számára az alkotás szabadságát a példátlan pezsgés mellett. Nekik köszönhetően 2023 a bátorság éve volt. Kiléptünk a komfortzónából, és felvállaltuk annak a felelősségét, hogy a kultúrát oda vigyük, ahol az emberek vannak: mindenhová, ne csak a hagyományos kulturális terekbe. Végezetül szeretném megköszönni mindenkinek, aki ezen a hétvégén velünk volt Temesváron, a főtéren és mindazokon a helyszíneken, ahol a 2023-as Temesvár több mint 100 rendezvénye vég nélkül lezajlott” – tette hozzá Alexandra Rigler projektigazgató.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?