A magyar távolsági folyami gőzhajózásról nyílik kiállítás Temesváron

Hosszújáratban címmel a Pest és a Duna-delta között közlekedő egykori folyami gőzhajójáratok több mint másfél évszázados történetét bemutató kiállítás nyílik szombaton a temesvári Víz Múzeumában, tudatta az MTI. A kiállítás szervezői a Liszt Intézet bukaresti központja és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum.

A két szervező együttműködése nem új keletű: ennek gyümölcseként a bukaresti magyar kulturális intézet az elmúlt években több kiállításon mutatta be Bukarestben és más romániai helyszíneken a magyar közlekedés történelmét. A Kalandra fel! Budapest-Konstantinápoly túraút, 1912 című kiállítás az autózás kezdeteit, a Kisföldalatti 125 című kiállítás pedig a budapesti millenniumi földalatti történetét idézte fel.Fotó: Facebook/Liszt Intézet Bukarest

A mostani kiállítás immár a harmadik abból a sorozatból, amely a dunai hajózás történelmével foglalkozik: 2021-ben a Gőzhajóval Bécstől Konstantinápolyig című kiállítás-sorozat a dunai gőzhajózás kezdeteibe, a 2022-ben négy romániai helyszínen is bemutatott Kihívások és válaszok a Dunán - Magyarország és a dunai hajózás a két világháború között című kiállítás pedig az első világháborút követően a dunai hajózásban bekövetkezett jelentős változásokba nyújtott betekintést.

A Hosszújáratban kiállítás Pest és a Duna-delta között közlekedő gőzhajó-járatok történetét mutatja be 1830-tól egészen 1990-ig. Kósa András László, a Liszt Intézet bukaresti központjának igazgatója szerint a dunai régió története erőteljes integrációs és sokkhatásszerű dezintegrációs hullámok folyamataként is leírható, melyek jelentősen tágították-szűkítették a dunai vízi út kínálta lehetőségeket.

„A gőzhajójáratok összekötnek, amikor a térség integrálódik, és megszakadnak, amikor falak emelkednek az államok határain. Vagyis a dunai gőzhajójáratok áttekintése révén egy olyan olvasattal gazdagodhat a látogató, mely a közlekedéstörténet nyelvén teszi megérthetővé az integráció és dezintegráció megtapasztalását a dunai államok társadalmai között” - fogalmazott meghívójában az intézményvezető.

A kiállítás három tematikus, ugyanakkor kronologikus egységben épül fel, amelyek - az alcímek szerint - a korlátok lebontásának, kapcsolatok kiépítésének, a megszakítottság dinamikájának és a szocialista „különutasság és testvériség” időszakát ölelik fel. A tárlaton az archív felvételek mellett korabeli térképeket, menetrendeket, hajómodelleket és rövid filmhíradókat is megtekinthetnek az érdeklődők.

A kiállítás Temesváron 2024. február 29-ig látogatható, ezt követően Bukarestben, majd - Románia három dunai kikötővárosában - Turnu Severinben, Galacon és Tulceán tekinthetik meg az érdeklődők.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?