Nagykároly: mackókiállítás nyílt a Károlyi-kastélyban (VIDEÓ)

Karácsony közeledtével egy igazán rendhagyó, de alkalomhoz illő kiállítás nyitotta meg kapuit a nagykárolyi Károlyi-kastély kiállítási termeiben: 150 plüssmackót helyeztek el a kiállítási vitrinekben, hogy aztán az elsősorban gyerekekből álló közönség nagy szeretettel és lelkesedéssel csodálja az ölelgetnivaló, kedves játékokat.

A megnyitó alkalmával két óvodás csoport is megnézte a kiállítást, a következő napokban pedig sorra érkeznek még csoportok „medvét nézni” a kastélyba.

„A plüssmackók világhódító története 1902-ben kezdődött, amikor Margarete Steiff játékkészítő megalkotta az első mackót. Az első, kereskedelmet célzó próbálkozások kudarcot vallottak, 1903-ban viszont beindult az üzlet, az 1904-es St. Louis-i Világkiállításon 12 ezer mackó talált gazdára. 1906-ban pedig Amerikában bár igazi mackó-őrület volt, olyannyira, hogy az elnökválasztási kampányban is szerepet kapott – az angol Teddy Bear elnevezés pedig Theodore Rooseveltre utal, aki egy vadászat alkalmával nem volt hajlandó lelőni egy fához kötött medvebocsot” – magyarázta Hágó Attila Nándor, a Szatmár Megyei Múzeum nagykárolyi kirendeltségének vezetője.

Fotó: Nagykárolyi Múzeum

Mint megtudtuk: a nagykárolyi kiállításban 150 maci szerepel, ők mindannyian Magyarországról érkeztek a szatmári kisvárosba, Balázs Antal, rákóczifalvi plüssmacigyűjtő és Mackómúzeum-üzemeltető 2000 darabot számláló gyűjteményének részét képezik. „A nagykárolyi múzeum rendelkezésére az ottományi Komáromi udvarház bocsájtotta a kiállított tárgyakat, köszönet ezért Szűcs György intézményvezetőnek” – fűzi hozzá Hágó.

A kiállításban több különleges mackó is van. Amellett, hogy nem „mai medvék”, hanem tisztességben megöregedett macik, néhányuk ruhát is visel: népviseletbe, bohóc- vagy gyermekruhába bújtatott is van. Méretüket tekintve a tenyérben elférőtől egészen 80 centisig találunk a tárlatban. Sőt, egy igazi sztár is van a kiállítottak között: Misa, a moszkvai olimpia kabalája, de igazi különlegesség az első, 1902-ben gyártott maci replikája is.

A kiállítás az év végéig várja a látogatókat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?