Őslénytani kiállítás nyílik Marosvásárhelyen – Halak az ősi földtörténeti időkből

Az őskori tengerek világába kalauzol a Maros Megyei Múzeum Természettudományi Osztályának új időszakos kiállítása, a Halak az ősi földtörténeti időkből, mely december 15-én nyílik a marosvásárhelyi Természettudomány Múzeumban. A nemrég felújított épületben mintegy két hónapig lesz látható az ország legértékesebb ilyen jellegű gyűjteménye a Neamţ Megyei Nemzeti Múzeumkomplexum Piatra-Neamţ-i Természettudományi Múzeumának jóvoltából.  

„A Neamţ Megyei Nemzeti Múzeumkomplexum Piatra-Neamţ-i Természettudományi Múzeumának oligocén kori fosszilis halgyűjteménye az ország legemblematikusabb és legértékesebb ilyen jellegű tudományos gyűjteménye,  a darmstadti (Németország), moszkvai (Oroszország), wroclawi (Lengyelország), brnói (Csehország), bécsi (Ausztria) és párizsi (Franciaország) múzeumok gyűjteményeihez fogható” – hívják fel a figyelmet a kiállítás különlegességére a Maros Megyei Múzeum közleményében. Kiemeleik, a Piatra Neamț környéki fosszilis lelőhelyek egyedisége, az oligocén fosszilis halfajok rendkívüli változatossága és tudományos jelentősége európai és Európán kívüli intézmények számos szakemberének figyelmét is felkeltette.  Ezekhez a halakhoz kapcsolódnak a paleontológiai kutatás kezdetei az országban.

Fotó: Maros Megyei MúzeumMint írják, az időszakos kiállítás „a 30–33 millió évvel ezelőtt Európa nagy részét borító Paratethys-tengerben élt 30 családba sorolt halak nemzetségeit és fajait mutatja be. A kiállított fosszilis anyagot paleontológiai expedíciókról készült fotósorozat egészíti ki”.

A múzeum szakemberei kiemelik, a halfajok vizsgálatából számos következtetés vonható le a biológia sokféleségre, éghajlatra vonatkozóan: „napjainkban a halfajok a gerincesek biológiai sokfélesége és a paleoökológiai rekonstrukciók közvetlen mutatói. A Keleti-Kárpátok térségének oligocén képződményeiben azonosított fosszilis halfauna szerkezetéről beszerzett adatok extrapolációja lehetővé teszi a korabeli trópusi és szubtrópusi területek éghajlatának meghatározását is”.

A kiállítást a szervezők közlése szerint 2023. december 15-én 17 órakor nyitják meg, és 2024. február 25-ig, keddtől péntekig 9.00 és 16.00 óra között, szombaton 9.00 és 14.00 óra között, vasárnap 9.00 és 13.00 óra között lesz látogatható a Természettudományi Osztály székhelyén. A tárlat kurátorai: dr. Ionuț Grădianu és dr. Alexandru Solomon.

További tájékoztatás a Maros Megyei Múzeum hivatalos honlapján: wwww.muzeulmures.ro.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?