Tárlatvezetéssel tekinthető meg Pittner Olivér retrospektív kiállítása Marosvásárhelyen  

Pittner Olivér (1911-1971) retrospektív kiállítását két tárlatvezetés keretében tekinthetik meg az érdeklődők kedden, a marosvásárhelyi Kultúrpalota második emeleti kiállítótereiben. A festő ahhoz a nagybányai nemzedékhez tartozott, amely a két világháború közötti időszakban megújította a művésztelep szellemiségét. 

Az első tárlatvezetést, 17 órától magyar nyelven tartja Oniga Erika művészettörténész, a másodikat egy órával később Cora Fodor művészettörténész vezeti, román nyelven. A Maros Megyei Múzeum által rendezett retrospektív kiállítás Pittner Olivér festőművész második egyéni tárlata az 1934-es nagybányai bemutatkozása után, mely mintegy hetven olajfestményt, pasztellképet és grafikát vonultat fel a családi archívumból származó levelek, dokumentumok és fényképek kíséretében.

Fotó: Borsi Balázs

Pittner Olivér (1911, Lupény – 1971, Marosvásárhely) ahhoz a nagybányai nemzedékhez tartozott, amely a két világháború közötti időszakban megújította a művésztelep szellemiségét. 1930-ban iratkozott be a nagybányai festőiskolába, de 1941 körül felhagyott a festészettel illegalista tevékenysége miatt, és csak egy évtizeddel később kezdte újra. Közben a marosvásárhelyi és nagyváradi színházak gazdasági igazgatójaként dolgozott, majd a pártból való eltávolítása és kizárása után különböző vállalatoknál tevékenykedett dekoratőrként. Az 1945 utáni társadalmi-politikai rendből kiábrándult és a kötelező szocialista realizmust elutasító Pittnert az 1960-as években Marosvásárhelyre települt fiatalok, különösen Balázs Imre és Nagy Pál barátsága és bátorítása támogatta az újrakezdésben. Nagybányát, Segesvárt és Nagyszebent ábrázoló városképei a kubizmusra emlékeztetnek: szigorúan, szinte geometrikus rendben elrendezett utcaképeket mutatnak. Ezzel szemben a Gyergyó környéki táj redukált és hullámzó felületei Barcsay Jenő tájképeire emlékeztetnek. Az évtized közepén kezdte el szimbolikus, olykor szürrealista ábrázolásainak sorozatát, amelyeken kiszáradt fák és kusza, összefonódott gyökerek képeit ábrázolja - számolt be rövid ismeretőjében a Maros Megyei Múzeum.

A kiállítás 30-ig látogatható a Kultúrpalota második emeleti kiállítóterében, a rendezvényen múzeumi látogatójeggyel lehet részt venni. Jegyeket személyesen a Kultúrpalota jegypénztárában vagy online a www.muzeulmures.ro oldalon lehet vásárolni. Jegyárak: 25 lej (felnőttek), 12 lej (nyugdíjasok) és 6 lej (diákok, egyetemisták).

Kapcsolódók

Kimaradt?