Az eddigi legsikeresebb volt az idei Vásárhelyi Forgatag

Zsúfolásig telt vasárnap este Marosvásárhely főtere, ahol előbb a Beatrice, majd Ákos koncertjével ért véget a 9. Vásárhelyi Forgatag. A hatnapos rendezvényen több mint háromszáz program zajlott le, sok szempontból rekordot is döntött, hiszen még sosem voltak annyian Forgatag-koncerten, mint vasárnap este, de most büszkélkedhettek a legtöbb színházi előadással, nagyon sok irodalmi programmal, s a legtöbb fiatalhoz is most ért el a rendezvény.

Hat napon át, keddtől vasárnap estig zajlott a 9. Vásárhelyi Forgatag több mint háromszáz programja. A fő helyszínnek számító marosvásárhelyi vár mellett még húsz helyszínen zajlottak különböző programok.

Fotók: Vásárhelyi Forgatag

Soha ennyi családot nem mozgatott meg a Forgatag, mint idén. Ez köszönhető volt a marosvásárhelyi vár miliőjének, varázsának, természetesen a jó időnek is, de kiváltképp azoknak a családi és gyermekprogramoknak, amelyet az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány a Folkudvarban, a Forgataghoz csatlakozó partnerszervezetek a Csicsergő-ben, illetve a rendezvény támogatói kínáltak három napon át – közölték a szervezők.

„Nagyon erős volt a színházi vonalunk: a marosvásárhelyi Spectrum Színház a budapesti Nemzeti Színházzal együttműködve öt előadást is elhozott Marosvásárhelyre, ugyanakkor először játszott városunkban a Komáromi Jókai Színház, velünk volt Berecz András, de helyi színészek és bábszínészek előadásának is örvendezhettünk, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház a várba hozta el közkedvelt gyerekelőadását, a Csodaházikót. Olyan napunk is volt, amikor három színházi előadás közül is választhattak a forgatagozók” – mutatott rá Jakab Orsolya főszervező.

A Forgatag egy generációkon és országhatárokon is átívelő rendezvény. Ez megmutatkozott abban is, hogy egész hétvégén folyamatosan tele volt a vár zsibongó gyerekekkel, felszabadult családokkal, aztán a péntek esti Apostol koncertre a szépkorúak is szép számmal eljöttek, és énekelték az együttes slágereit, péntek éjszaka pedig több száz fiatal tombolt a Forgatag-after bulin, amelyet először sikerült megszervezni.

A Marosvásárhelyért Egyesület elnöke, Szente Katalin azt emelte ki, hogy nem csak generációkon, de országhatárokon is átível már a Forgatag rendezvénye. „Számos magyarországi szervezet, mint a Mathias Corvinus Collegium vagy a Petőfi Kulturális Egyesület, de Nyíregyháza városa is több programponttal gazdagította a fesztivált, ahogy a beregszászi vagy a komáromi színészek előadásai is. De a Duma-térben megszervezett kerekasztal-beszélgetéseinkre is érkeztek Vajdaságból és Felvidékről is meghívottak” – mutatott rá Szente Katalin, aki szerint a Vásárhelyi Forgatag az elmúlt években bebizonyította, hogy csak nevében vásárhelyi, amúgy Erdély egyik legnagyobb kulturális fesztiváljaként évről évre egyre nagyobb tömegeket megmozgató rendezvénysorozat mind a fellépők, mind a résztvevők tekintetében. „Társszervezőink és programkoordinátoraink szerint idén volt legnagyobb számban jelen a román közösség is. Örülünk, hogy a Forgatag minden marosvásárhelyi és környékbeli ember hangján is tudott szólni.” – tette még hozzá a Marosvásárhelyért Egyesület elnöke.

A legnagyobb tömeget a zárókoncertek vonzották. A szervezők szerint Marosvásárhely főterén mintegy 25 ezren buliztak vasárnap, ahol a Beatrice indított az estét, majd Ákos koncertjével ért véget.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?