Tucatnyi rendezvénnyel készülnek Marosvásárhelyen és Mikházán a Múzeumok Éjszakájára

A Maros Megyei Múzeum a hét végén partnereivel közösen 16. alkalommal rendezi meg a Múzeumok Éjszakáját. Szombaton és vasárnap számtalan rendezvényt kínálnak a kultúra szerelmeseinek.

Az idei Múzeumok Éjszakája Maros megye két településén, Marosvásárhelyen és Mikházán öt múzeumi térben, húsz további partner helyszínen és számos feledhetetlen pillanattal várja a látogatókat – áll a szervezők által kiadott közleményben.

Május 14-én, szombaton a marosvásárhelyi múzeumi terek és partner helyszínek délelőtt 11 és hajnali 2 óra között lesznek nyitva. Május 15-én, vasárnap 11 és 16 óra között különleges programmal várják az érdeklődőket a Mikházi Régészeti Parkban.

Marosvásárhelyen a megyeszékhely különböző látványosságait lehet megtekinteni, többek között a Kultúrpalotát, a Művészeti Galériát, a Néprajzi és Népművészeti Osztály kiállításait, a múzeum várbéli épületét, ahol a Régészeti és Történeti Osztály székhelye működik, továbbá a Természettudományi Osztály székhelyéül szolgáló épületet. Emellett látogatható lesz a közigazgatási palota tornya, a Maros Megyei Könyvtár, a Teleki–Bolyai Könyvtár, a Bernády ház, de a Marosvásárhelyi Állatkert is várja látogatóit 18 és hajnali 2 óra között. Mikházán a Time Box Pavilonokat és a régészeti parkot és a Római Limeskutató Központ székhelyét lehet meglátogatni.

A Maros Művészegyüttes a Múzeumok Éjszakája keretében szombaton, május 14-én a marosvásárhelyi Színház téren 11 és hajnali 2 óra között várja az érdeklődőket, hogy megtekintsék a népviseleti kiállítását, valamint 21 órától felvonulás is lesz.

A Teleki Könyvtárban egy másik különleges esemény, a Császárok szolgálatában című kiállítás tekinthető meg, amely csak a Múzeumok Éjszakáján látogatható – tájékoztatta a Marosvásárhelyi Rádiót Lázok Klára igazgató. Mint fogalmazott, a kiállítás középpontjában a négy Habsburg-császárt szolgáló Teleki Sámuel pályafutása áll. A Habsburg-monarchia három prominens alakját, Mária Teréziát, II. Józsefet és II. Lipótot ábrázoló három festményt is a látogatók elé tárják.

Két rendhagyó év után idén újult lendülettel és széles programkínálattal várja a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház is a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat iránt érdeklődőket. A színház közleménye szerint idén improvizációs gyerekműsorral, színházi beszélgetéssel, workshoppal, koncerttel, kulisszajárással és állandó programmal készülnek. Az egész napos eseményre május 14-én, szombaton kerül sor a színház belső tereiben, illetve a Színház téren.

Jegyek vásárolhatók elővételben a múzeum honlapján, a rendezvény napján pedig kizárólag a Maros Megyei Múzeum látogatótereiben. Az idei rendezvénysorozat részletes programja megtekinthető a múzeum weboldalán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?