Az ukrajnai háborút bemutató fotókiállítás nyílt Marosvásárhelyen

A marosvásárhelyi vár központjában nyílt meg egy, az orosz–ukrán háború borzalmait bemutató fotókiállítás.

A tárlatot szív alakban rendezték el, a fotókon a háború sújtotta országot, Ukrajnát mutatják be a várba látogatóknak. A képeket ukrajnai menekültek válogatták össze, akik a MureșHub projekten keresztül részt vesznek egy sor beilleszkedési programban. A több mint 130 felvételt több településen rögzítették, miközben az emberek megpróbálnak biztonságba menekülni.

„A Maros megyében tartózkodó ukrajnai menekültek ezen a kiállításon keresztül is szeretnének üzenni a helyi közösségnek. Háború sújtotta országról nagyon sok olyan dolog van, amit szavakban nem lehet kifejezni, ezért is fontos ez a kiállítás, hiszen vizuális képet ad az Ukrajnában zajló eseményekről” – részletezte a sajtónak Marius Dumitrescu, a Suryam Egyesület elnöke.

A fotók többsége azt rögzíti, amikor ezek az ukrajnai lakosok elhagyják városaikat, falvaikat, közösségeiket. A legtöbb fotó a menekülés első pillanatairól készült. „Nagyon fontos, hogy közösen járjuk be ezt az utazást a fotók révén, hiszen így közelebb kerülhetünk a valósághoz, és bepillantást nyerhetünk a szomszédos országban zajló eseményekbe. Fontos abból a szempontból is, hogy megértsük, milyen nehézségeken és akadályokon mentek keresztül ezek a menekültek, amíg eljutottak hozzánk” – tette hozzá.

A Maros megyében tartózkodó ukrajnai menekültek egyik képviselője, Ivanka Olgotova megköszönte a kiállítás létrehozóinak, hogy a közvélemény figyelmét a háborúra irányítják, illetve az ukrán civilek nehézségeire, szenvedéseire. Hozzátette, nagyon hálás a helyi közösségeknek, karitatív szervezeteknek, hatóságoknak, hogy ilyen szeretettel fogadták őket, és segítenek a beilleszkedésben. A kiállítás megnyitóján több menekült is jelen volt, akik tolmácsok segítségével részletesen meséltek az élményeikről az egybegyűlteknek.

A tárlat a marosvásárhelyi vár Régészeti és Történeti Múzeuma előtt található, és a MureșHub által kezdeményezett A Maros megyei menekültek integrációs és szociális segélyezésének központja című projekt keretében jött létre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?