A marosvásárhelyi önkormányzat ukrán és orosz fordítókat keres a menekülteknek

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Szociális Osztálya ukrán és orosz anyanyelvű önkénteseket, pszichológusokat, szociális munkásokat keres, akik támogatást tudnak nyújtani az ukrajnai menekült gyermekeknek és családoknak.

„A kiírás azoknak szól, akik rugalmas időbeosztással tudnak bekapcsolódni a következő időszakban. Már tizenöt önkéntes fordító dolgozik, számuk napról napra nő” – tájékoztatott Andreia Moraru, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Szociális Osztályának vezetője.

Hozzátette, az önkéntesek többsége egyetemi hallgató. A kommunikáció segítése érdekében létrehoztak egy Facebook-csoportot, amelyben a fordítással kapcsolatos igényeket jelezhetik az önkéntesek számára, illetve ezen keresztül tudják hatékonyan megszervezni azt, hogy mindig rendelkezésre álljon valaki, aki tudja segíteni az ukrajnai menekültek és segítőik között a kommunikációt. Azok, akik önkéntesként szeretnének bekapcsolódni, telefonon vagy e-mailben fordulhatnak a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Szociális Osztályhoz, vagy tájékozódhatnak az erre létrehozott Facebook-oldalon.

A helyi hatóságok jelenleg 26 ukrajnai menekült ellátását biztosítják Marosvásárhelyen, de készen állnak több ember befogadására is.

A megyeszékhely polgármesteri hivatala a menekültek rendelkezésére bocsátotta az Ifjúsági Hotelt, ahol egyben létrehoztak egy információs központot is a menekültek segítése érdekében. Andreia Moraru tájékoztatása szerint az információs központban a szociális osztály munkatársai, az önkéntes fordítók segítségével próbálják összeírni a felmerülő problémákat, szükségleteket és igyekeznek minél rövidebb időn belül ezeket megoldani. Fontos részlet az is, hogy a menekültek elosztását a Maros Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség szakemberei végzik – összegzett a szociális osztály vezetője.Fotó: Agerpres/EPA

A Maros megye területén tartózkodó ukrajnai menekülteknek a Maros Megyei Munkaerő-elhelyezési Ügynökség is igyekszik segítséget nyújtani. Az intézmény román és ukrán nyelvű szórólapsorozatot készített, amely a munkaügyi kérdésekkel kapcsolatos legfontosabb információkat tartalmazza. Jelenleg az ukrajnai menekültek 12 hónapig dolgozhatnak Romániában anélkül, hogy igazolniuk kellene szakmai felkészültségüket vagy tapasztalatukat a területen, és ez az időszak kérésre meghosszabbítható.

„A munkaerő-elhelyező ügynökség a dolgozni vágyó ukrán állampolgároknak ugyanazokat a szolgáltatásokat kínálja ingyenesen, mint a román állampolgároknak” – közölte Elisabeta Bogdan, a Maros Megyei Munkaerő-elhelyezési Ügynökség igazgatóhelyettese.

Hozzátette, az intézmény továbbá az ukrán állampolgárok számára is kínálja a szolgáltatásait, azaz tájékoztatást, tanácsadást, közvetítést lehetőleg a megyei munkáltatóknál. Ha az ukrán állampolgárok nem rendelkeznek végzettséggel, ingyenes képzéseken vehetnek részt, és a formaságok nagyon leegyszerűsödnek – magyarázta a szakember.

A szórólapok kiragasztása és kiosztása a megye kiemelt pontjain már megkezdődött. „A szórólapokat a megyében is a városházán keresztül juttatjuk el a megfelelő helyekre, kollégáink városszerte ragasztanak szórólapokat. Megkértük a megye polgármesteri hivatalit is, hogy a szórólapokat helyezzék ki, különösen a fontosabb pályaudvarokon, mint például a segesvári vasútállomáson.

Az intézmény igazgatóhelyettese kitért arra is, hogy már vannak olyan marosvásárhelyi munkáltatók, akik jelezték, hogy alkalmaznának ukrán állampolgárokat – összegezte Elisabeta Bogdan.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?