Marosvásárhelyen online kezdi meg az iskolát negyven ukrajnai menekült gyermek

A menekült kiskorúakat a marosvásárhelyi Dimitrie Cantemir Egyetem kollégiumában szállásolták el. Eredetileg hétfőn kellett volna visszatérniük az ukrajnai iskolákba. A Marosvásárhelyen elhelyezett gyermekek Romániából online formában kapcsolódnak be a szomszédos ország oktatási rendszerébe, az ottani iskolák óráira.

„A Maros Megyei Tanfelügyelőség biztosítja a tanulóknak a szükséges eszközöket, az egyetem pedig biztosítja az ukrajnai iskolákhoz való csatlakozást” – tájékoztatott Sabin Paşcan Maros megyei tanfelügyelő. Kifejtette, az ukrajnai tanév felépítése szerint jelenleg ezek a diákok vakáción vannak, jövő héten kezdik meg tevékenységüket online formában.

A Maros Megyei Tanfelügyelőség együttműködési protokollt köt a Dimitrie Cantemir Egyetemmel – tette hozzá. Ez alapján elektronikus eszközöket – táblagépeket, laptopokat – biztosítanak, hogy a felsőoktatási intézménynél ellátott ukrajnai gyermekek rendelkezésére tudják bocsátani, és jövő héttől bekapcsolódhassanak az ottani oktatókkal végzett online tevékenységekhez – részletezte Sabin Paşcan.Illusztráció: AdobeStock

A Marosvásárhelyi Pedagógiai Líceum diákjai is felajánlották segítségüket a menekült diákoknak. „A líceummal szintén partnerségi protokollunk van. Az tanügyi intézmény pedagógiai profilú diákjainak minden héten gyakorlati óráik is vannak, többek között zene, rajz és sport. Ezeket az órákat a kiskorú óvodás és elemi iskolás ukrajnai gyermekeknek tartanák” – jelentette ki a tanfelügyelő.

Az Unirea Főgimnáziumban és a Romulus Goga Gimnáziumban a tanfelügyelőség oktatókat képezett, hogy fogadni tudják a menekült diákokat. A fordítás megkönnyítése érdekében a tanfelügyelőség a Marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem segítségét kérte, ahol Ukrajnából is vannak hallgatók. Ezek a hallgatók bekapcsolódhatnának ezekbe a tevékenységekbe, segítve ezzel is az ukrán gyermekek oktatását – összegezte a szakember.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?