Cukorbeteg ukrajnai gyermekeknek vittek segélyszállítmányt Marosvásárhelyről

A Marosvásárhelyről és a régió több településéről összegyűjtött inzulin-, gyógyszer- és tartós élelmiszeradomány megérkezett az ukrán Csernovic városban tartózkodó menekültek számára.

A gyógyszer-, inzulinszükségletet és élelmiszert biztosító első szállítmány összeállítását több Maros megyei civil szervezet is támogatta, többek között a marosvásárhelyi ASCOTID (Maros Megyei Cukorbeteg Gyermekek és Ifjúság Egyesülete), a Marosszentgyörgyi Szociális Gyógyszertár, az Elphin Family Egyesület, az Icelandic BHBL Románia Egyesület, a Román Vöröskereszt Maros megyei kirendeltsége, valamint a Marosvásárhely közelében levő Náznánfalva ortodox egyháza is.

A 16 mikrobuszból és személygépkocsiból álló humanitárius segítséget nyújtó konvoj egy speciális útvonalon szállította el az adományokat a rászoruló ukrajnai menekülteknek. Az ottani helyzetről és a további lépésekről Stas Crigan, az Icelandic BHBL Románia Egyesület ukrán származású önkéntese nyilatkozott a Maszolnak.

Speciális útvonalon haladt a konvoj | Fotók: Stas Crigan

Elmondása szerint nagyon nehéz volt elszállítani az adományokat, több olyan kiszámíthatatlan problémába is ütköztek, amelyek türelmet és higgadtságot igényeltek. Csernovic irányába, a határátkelőn több órát kellett várakozniuk az ukrán oldalon nehézkesen működő eljárás miatt. Ennek ellenére az ukrán hatóságok igyekeztek a humanitárius segítséget szállító konvoj útvonalát megkönnyíteni, ezzel biztosítva számukra a lehető leggyorsabb útvonalat.

A konvoj újabb, több órás út után megérkezett az iskolából kialakított egészségügyi ellátó központba. Az improvizált egészségügyi központ mellett időközben egy ukrán menekülteknek szánt menekülttábort is létrehoztak, valamint egy csarnokot is kibéreltek, ahova Harkiv, Mariupol, Kijev városából és Ukrajna belső területeiről érkeznek folyamatosan a menekültek. Az önkéntes csapat csaknem 5 tonna tartós élelmiszert és gyógyszert adott át az egészségügyi központban dolgozó személyzetnek.

„Nagyon örültek érkezésünknek és meg voltak lepődve az adomány mennyiségén, hiszen – mint több ukrajnai menekült is megjegyezte – nem gondolták volna, hogy azok után, ahogy az ukrán hatóságok kezelték a román és a magyar kisebbséget Ukrajnában, a magyar és a román emberek ilyen szinten megpróbálnak segíteni rajtuk. Többen azt mondták nekem, hogy számukra most derült ki először az, hogy mennyire tévesen ítélték meg a szomszédos nemzeteket. Azt is elmondták, amióta elkezdődött a háború, ez volt az első jelentős adomány ennél az egészségügyi központnál, a gyógyszer és inzulin, valamint a hozzá tartozó egészségügyi eszközök, továbbá más igen fontos orvosi kellékek teljesen elfogytak. Az egészségügyi központ menekültek ellátására kialakított részén jelenleg 250 személyt szállásolnak el, ez a szám azonban folyamatosan nő, és az ellátott személyek egy része továbbhalad a román, valamint a magyar határ felé. A döntő többségük cukorbeteg és más krónikus betegségben szenvedő gyermek, illetve azok édesanyjai, továbbá idős pácienseket is láttam” – részletezte Stas Crigan.

Ami az adományok szétosztását illeti, kifejtette, a helyszínen nagyon jól felkészült önkéntes csapat dolgozik, akik minden szükséges feladatot próbálnak ellátni, gyorsan elosztják a megfelelő helyekre és személyeknek a gyógyszereket, a cukorbetegséget ellátó eszközöket és az élelmiszert. Az önkéntesek mellett tíz orvos kezeli a betegeket, szükség esetén sürgősségi ellátást végeznek. Az orvosok ugyanakkor nemcsak az egészségügyi ellátó központ betegeivel foglalkoznak, hanem a város más zónáiba érkező menekültekkel is, akik egészségügyi ellátásra szorulnak.

Az ellátóközpontban fogadják a nehéz helyzetben lévőket

Az önkéntesek munkatársai folyamatosan mentik ki az embereket, gyermekeket, betegeket a bombázott nagyvárosokból és szállítják Csernovicba, erre a helyszínre. Az ellátást követően, aki szeretné, azt elviszik a határátkelőkhöz és segítenek a kiutazásban – részletezte a Maszolnak az ukrán származású önkéntes.

Az inzulinszükségletről közölte, tíz gyermeknek azonnal szüksége volt inzulinra, ezért ők az átvétel után rögtön meg is kapták ezeket a fiolákat, valamint minden olyan eszközt, amelyek a cukorbetegség ellátása szempontjából szükségesek. A többi cukorbeteg páciens ezt követően vehette át a Románia egész területéről adakozó civil cukorbeteg emberek inzulinadományait.

Meglepődtek az adománymennyiségen

Mint mondta, az orvosokkal való konzultálás során összeállítottak egy listát a cukorbeteg gyermekek és páciensek szükségleteivel, amelyet megosztanak majd az itthoni egyesületekkel, egészségügyi intézményekkel a hatékony, célirányos gyűjtés érdekében. Stas Crigan hangsúlyozta, mivel az ukrajnai inzulingyárat az orosz fegyveres erők felrobbantották, az országban az egyes típusú cukorbeteg gyermekek és felnőttek ellátása a legsürgetőbb.

„Jelenleg majdnem minden páciensnek vagy nagyon kevés inzulintartaléka van, a krónikus betegségben szenvedő gyermekeket gondozó családoknak pedig egyáltalán nincs inzulinjuk. A több inzulint birtokló családok is legtöbb két hétig tudják még biztosítani az szükségletet” – nyomatékosította az önkéntes. Ami a további gyógyszerszükségletet illeti, az egészségügyi hatóságok jelenleg ennek mindössze harminc százalékát tudják biztosítani.

Egy imát is elmondtak közösen indulás előtt

Azt is elmondta, hogy összesen két órát engedélyeztek az ukrán hatóságok az adományok átadására, az átvétel után majdnem azonnal vissza kellett indulniuk. Erre azért volt szükség, hogy az ukrán hatóságok fenn tudják tartani a konvoj számára létrehozott folyosót. A visszaindulás előtt azonban közösen elmondtak egy imát az ottani önkéntesekkel, orvosokkal, ápolókkal.

A visszafele vezető útról elmondta, a Románia fele tartó autósor körülbelül 3 kilométeres és becslések szerint csaknem 6-7 ezer személy várja, hogy átléphessen az országba. Stas Crigantól azt is megtudtuk, hogy vasárnap vagy hétfőn újabb humanitárius konvoj indul Csernovicba, ezt követően pedig minden héten szállítanak szervezett formában a civil lakosság és az önkormányzatok, cégek által felajánlott adományokat.

„Szerdán beszéltem Mara-Cristina Togănel Maros megyei prefektussal, aki közölte velem, hogy jövő héten, kedden, március 15-én meghívja a megye önkormányzatait, hogy segítsenek az adománygyűjtés szervezési, válogatási, csomagolási és szállítási munkálataiban. Fontos, hogy ezek az adományok minél hamarabb megérkezzenek a menekültekhez” – adta tudtunkra Stas Crigan.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?