Cukorbeteg ukrajnai menekült gyermekeknek gyűjtenek adományokat Marosvásárhelyen

Több civil szervezet is összefogott az ukrajnai cukorbeteg gyermekek inzulinszükségletének biztosítása érdekében.

A marosvásárhelyi ASCOTID (Maros Megyei Cukorbeteg Gyermekek és Ifjúság Egyesülete) székházából hétfőn este elindult az első szállítmány adomány, amely inzulint, vércukormérő teszteket, vércukormérőt, orvosi egészségügyi kellékeket, higiéniai termékeket, de tartós, cukorbetegnek való élelmiszereket is tartalmaz. A kezdeményezéshez csatlakozott az Elphin Family Egyesület, valamint az Icelandic BHBL Románia Egyesület is.

„Kritikus a helyzet Ukrajnában a cukorbetegek számára is, kétségbeesetten várják az inzulint és a szükséges orvosi kellékeket” – nyilatkozta a Maszolnak Stas Crigan, az Icelandic BHBL Románia Egyesület ukrán származású önkéntese. Mint fogalmazott, a konfliktus kezdete óta igyekszik segíteni a rászorulóknak, folyamatosan dolgozik együtt a segítséget nyújtó egyesületekkel. Hozzátette, jómaga is érintett, hiszen több rokona is Ukrajna területén tartózkodik, akik segítséget kértek tőle.

Fotó: Benedek Huszár Botond

„Tíz napja a szeretvásári (Siret) határátlépőnél próbálunk segíteni az embereken, egyre több édesanya és gyermek jön át a határon. A határrendészet nagyon gyors munkája ellenére is sok esetben akár 20 órát is kell várakozniuk a menekülteknek”– részletezte szerkesztőségünknek az ukrán származású önkéntes.

Ami a segítségnyújtást illeti, elmondta, az egyesület munkatársai a Harkiv városából és Kijevből kimenekített betegeket, cukorbeteg gyermekeket, felnőtteket próbálja segíteni. Kifejtette, ezeket a pácienseket az egészségügyi személyzettel együtt sikeresen hozták ki a harkivi kórházból, valamint a főváros egyes egészségügyi intézményeiből, és átszállították a román határ közelében levő Csernovic (Cernăuți) városába, ahol egy iskolát alakítottak át egészségügyi ellátó központtá.

Hangsúlyozta, a legnagyobb hiány az inzulinkészletekben van, mivel a napokban az orosz hadsereg lebombázta Ukrajna inzulingyárát. Az önkéntes beszámolója szerint sajnos van olyan gyerek is, akinek már csak egy hétig tudják biztosítani az inzulinszükségletét.  Stas Crigan felkérte a lakosságot, aki teheti és van rá lehetősége, adományozzon az ASCOTID Egyesületnél.

„Fontos azon személyek mellett lennünk, akik ebben a nehéz helyzetben vannak. A cukorbeteg gyermekeket segítő közösségünk tagjait felkérjük arra, hogy lehetőségükhöz mérten támogassák gyűjtési akciónkat”– mondta Rodica Molnár, az ASCOTID Egyesület vezetője.

Fotó: Rodica Molnár

Mint részletezte, szükség van inzulinra, annak minden fajtájára (lassú és gyors inzulin), vércukormérő tesztekre, vércukormérőre, glukagonra, inzulintűre, a hipoglikémiát csökkentő termékekre, perfúziókra, egészségügyi kötőszerekre, sebtapaszokra, bőrápoló krémekre. Hangsúlyozta, az inzulint adományozni akarók figyeljenek oda, hogy az inzulin zárt dobozban legyen és érvényességi ideje ne legyen lejárva.

Az egyesület továbbá cukorbetegnek szánt, alacsony szénhidráttartalmú tartós élelmiszereket is vár, cukormentes csokoládét, kekszet, tésztaféléket, rizst, konzerveket, repceolajat. Szükség van továbbá személyi higiéniai termékekre is (fogkrém, fogkefe, szappan, sampon, nedves törlőkendő). A könnyebb kezelés érdekében az adományokat tegyék kartondobozokba az adakozók – összegezte Rodica Molnár.

Az adományokat a marosvásárhelyi ASCOTID Egyesület székházában, Călărașilor utca 20. szám alatt lehet leadni, hétfőn és szerdán, 15–18 óra között, valamint kedden és csütörtökön 10 és 13 óra között. További információt a 0753–316623-as telefonszámon lehet kérni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?