Aradon is fogadtak háborús menekülteket, és gyűjtenek a kárpátaljaiaknak

Az aradi lakosság és a civil szervezetek is gyűjtésbe kezdtek az orosz–ukrán háború hírére, a fegyveres konfliktus elől menekülők megsegítésére. A magyar szervezetek és intézmények várják az adományokat, amelyeket Kárpátaljára juttatnak el.

Hétfő éjjel 50 ukrajnai orvostanhallgatót szállásoltak el Aradon, egy magánklinika székhelyén. A katasztrófavédelmi felügyelőség a lakosság segítségét kérte nyitható ágyak, felfújható matracok, hálózsákok összegyűjtésére, és a háborús övezetből érkezettek élelmezésére.

Az aradi önkormányzat egy nagyobb menekülthullám érkezésének esetére azonosította a lehetséges szálláshelyeket. Négy középiskola bentlakását jelölték meg, köztük az aradi magyar iskolaközpont, a Csiky Gergely Főgimnázium kollégiumát, amelyben étkeztetési lehetőség is van. A megyei tanács keddi közleménye szerint a menyházai és a kaszojai diáktáborokat is előkészítik a menekültek esetlegese fogadására.Az aradi magyar iskolaközpont diákjai is bekapcsolódtak a gyűjtésbe | Fotó: csikygergelyarad.ro

Az aradi lakosság és a civil szervezetek is gyűjtésbe kezdtek az orosz–ukrán háború hírére, a fegyveres konfliktus elől menekülők megsegítésére. A magyar politikai pártok helyi szervezetei várják a felajánlásokat: az RMDSZ aradi székházában, hétköznapokon, munkaidőben (hétfőtől csütörtökig 9–17, pénteken 9–13 óra között) alapélelmiszereket, ivóvizet, tisztálkodási szereket vesznek át, amiket Kárpátaljára juttatnak majd el.

Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács helyi szervezete közösen szervez gyűjtést: az alapélelmiszerek és ivóvíz mellett gyerekruhákat, tápszereket, sőt akár áramfejlesztőket is várnak a felajánlóktól az aradi EMNT-irodában (munkanapokon 10–14 óra között). Az adományokat szintén Kárpátaljára juttatják el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumban kedden és szerdán várják az adományokat: tisztasági csomagokat, élelmiszereket, takarókat. Ezek az iskola főépületében, illetve a Kincskereső Óvodában és a bentlakásban is leadhatók. A csomagok címzettjei elsősorban a kárpátaljai családanyák és gyermekeik.

Az aradi római katolikus egyházközségekben a következő két vasárnap perselypénzét a kárpátaljaiaknak ajánlják, fel a református egyházmegye pedig az egyházkerület gyűjtésébe kapcsolódik be.

Kapcsolódók

Kimaradt?