Egy emberként mozdultak a szatmáriak, hogy segítsenek az ukrajnai menekülteken

Egymásnak adták a kilincset a Szatmárnémeti RMDSZ-székházban azok, akik az ukrajnai háborúban szenvedőknek szeretnének segíteni. Sorban érkeztek az adományozók, gyorsan meg is teltek az irodák: félliteres ásványvizes palackokkal, konzervekkel, édességgel, pelenkával és egyéb, tartós élelmiszerekkel. Szép számban jelentkeztek önkéntesek is, akik vasárnapi ott jártunkkor épp a Máltai Szeretetszolgálat helyi szervezetének kisbuszát pakolták meg adományokkal, hogy azokat a székhelyen raklapokra téve, csomagolva indíthassák el az ukrajnai, beregszászi úti cél felé.

A Szatmári RMDSZ, a Máltai Szeretetszolgálat és a Szatmári Egyházmegyei Caritas közös gyűjtési akciója nem is lehetett volna eredményesebb, a lerakatok folyamatosan duzzadnak, mindenfelé szorgos kezek dolgoznak az előválogatáson, csomagoláson, vagy írnak épp átvételi igazolást. Minden doboz konzervről, minden tábla csokoládé átadásáról írásos dokumentum készül.

Ott jártunkkor folyamatosan csörgött a telefon is, az önkéntesek pedig türelmesen sorolták az érdeklődőknek, mivel, hogyan tudnának segíteni a bajba jutottakon.

A szerző felvételei

„Az összegyűjtött adományokat Beregszászra juttatjuk el, a magyarországi Máltai Szeretetszolgálat segítségével. A Pete–Csengersima határátkelőhelyen visszük át a csomagot Magyarországra, onnan pedig a beregsurányi átkelőn keresztül jut el a csomag Beregszászra. Úgy gondoltuk, hogy ez a legbiztosabb útvonal, nem szeretnénk azt kockáztatni, hogy egy hosszabb ukrajnai útszakaszon akár illetéktelenek kezébe kerüljön a segély” – magyarázza a Maszolnak a Máltai Szeretetszolgálat szatmárnémeti szervezetének elnöke, Hegedűs Gergő.

A civil szervezet egyébként nem csak az adományok gyűjtésével és célba juttatásával foglalkozik. A „Máltainak” az ország több megyéjéből érkezett önkéntesei az ukrajnai határátkelőknél – Máramaros és Suceava megyében – „teljesítenek szolgálatot” és fogadják élelmiszerrel vagy bármi más segítséggel a háborús zónából érkezőket.

Egymásra talál a segítség és a rászoruló

A szatmáriak a Facebookon szerveződve igyekeznek más úton, más típusú segítséget nyújtani a menekülőknek. Egyre több személy ajánl fel szállást a legtöbbször átutazóban levő ukránoknak, éttermek, pékségek ingyen élelemmel segítenek. Az egyik népszerű Facebook-csoportba érkező szállásajánlatokat File Mónika összesíti.

„Jelen pillanatban összesen 150 személy elszállásolására van lehetőségünk. Szombatról vasárnapra virradóra egy több mint tíz fős családnak tudtunk szállást biztosítani egy helyen, a Borókagyökér Egyesület diáktáborában” – tudjuk meg tőle. Mint kiderült, a közösségi média a legnagyobb segítség, az ukrán nevet is viselő szatmári segítőcsoportoknak köszönhetően már sokan találtak szállást, ebédet. 

A polgármesteri hivatal is gyűjtést szervez

Ezzel párhuzamosan adománygyűjtő akciót szervezett vasárnaptól kezdődően a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a Szociális Igazgatóság, helyi civil szervezetekkel – a Maurer Alapítvánnyal és a Hans Lindner Alapítvánnyal partnerségben – a megyeszékhely testvérvárosaink lakosainak és a megyei határátkelőket igénybe vevő ukrajnai menekültek részére. A nem romlandó élelmiszerek és egyéb szükséges holmik leadására három helyen lesz lehetőségük az adakozni szándékozóknak.

Elsősorban tartós élelmiszereket, lisztet, cukrot, olajat, palackozott vizet, befőtteket, péksüteményeket és édességeket várnak, de igény van akár hálózsákokra, pelenkákra vagy tejporra is.

„Amikor Szatmárnémetit rendkívüli természeti katasztrófa sújtotta, sokan ismeretlenül siettek a megsegítésünkre. Nekünk most barátaink vannak nehéz helyzetben, és amint azt a mondás is tartja, a bajban ismerszik meg az igaz barát. Szatmárnémeti lakossága szolidáris a szomszédaival és nemzettestvéreivel, önkormányzati és civil pályán egyaránt. Segítenünk kell a bajba jutottakon, hiszen nem tudhatjuk, mikor szorulunk mi is segítségre” – fejtette ki a gyűjtés kapcsán Kereskényi Gábor polgármester utalva a város jelentős részét romba döntő 1970-es árvízre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?