Jelenleg 25 ezer ukrán állampolgár tartózkodik Romániában – Érkeznek a felajánlások

Újabb, összesen 3 millió euró értékű segélycsomagot küld Románia Ukrajnának, döntött a kormány. Jelenleg pedig mintegy 25 ezer ukrán állampolgár van Romániában.

Dan Cărbunaru kormányszóvivő vasárnap elmondta, az első, gyógyszereket és egészségügyi felszereléseket tartalmazó romániai szállítmány már megérkezett Ukrajnába. A kabinet döntése értelmében vasárnap újabb segélycsomagot küldenek, ez üzemanyagot, golyóálló mellényeket, sisakokat, lőszert és katonai felszerelést, élelmiszert, vizet, valamint gyógyszereket tartalmaz.

Vasárnap reggelig az ukrajnai menekülteknek szánt több mint 1260 humanitárius felajánlás érkezett a kormány által erre a célra létrehozott platformra. A miniszterelnöki kancellária által kezelt online felületen 1269 felajánlást jegyeztek vasárnap reggel 6 óráig civilek, cégek, önkéntes szervezetek részéről. A segíteni szándékozók többnyire élelmiszereket, vizet, gyógyszereket, szállást, szállítást ajánlottak fel az Ukrajnából érkező menekülteknek. A kormány tájékoztat majd a felajánlások célba éréséről.

A kormányszóvivő közölte azt is, hogy a romániai katonai és polgári kórházak készen állnak ukrán sebesültek fogadására.A máramarosszigeti határátkelő | Fotó: Kiss Gábor

Hozzátette: mintegy 25 ezer ukrán állampolgár tartózkodik jelenleg Romániában, közülük 102-en nyújtottak be menedékkérelmet. Dan Cărbunaru elmondta, az orosz–ukrán háború kitörésétől szombat éjfélig összesen mintegy 47 ezer ukrán állampolgár érkezett az országba, és 22 785-en közülük el is hagyták már Romániát. Így mintegy 25 ezren tartózkodnak jelenleg az országban, közülük 102-en nyújtottak be menedékjogi kérelmet.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy a Bevándorlási Főfelügyelőség menekültközpontjainak telítettsége jelenleg 57,7 százalékos, beleértve a többi menedékkérőt is az ukrán állampolgárokon kívül.

A Suceava megyei Siretnél beüzemelt mobil menekülttáborban vasárnap reggel 41 ukrán állampolgár és 100 indiai egyetemi hallgató tartózkodott, akiket a következő órákban a bevándorlási hivatal befogadó központjaiba irányítanak – számolt be a kormányszóvivő.

A máramarosszigeti mobil menekülttábor is üzemképes már, de egyelőre üresen áll. A szóvivő közölte azt is, hogy a hatóságok SMURD-mentőautókat küldtek a sireti határátkelőre az orvosi ellátásra szoruló ukrán menekültek elszállítására.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?