A kormányfő meglátogatta az egyik román–ukrán határátkelőt, szerinte további négyet kellene nyitni

Nicolae Ciucă kormányfő meglátogatta pénteken este a Siret–Tereblecea román–ukrán határátkelőt, ahol Románia támogatásáról biztosította az Ukrajnából menekülő állampolgárokat.

Többségében nők és gyerekek érkeznek | Fotó: gov.roCiucă, aki hivatásos katona és vezérkari főnök volt korábban, elmondta, hogy pályafutása alatt sok helyen járt, ahol háború okozta szenvedést látott, és nem gondolta volna, hogy politikusként most ismét ilyen helyzettel szembesül.

Rámutatott, hogy a román központi és helyi hatóságok folyamatosan egyeztetnek, hogy szervezetten és minél jobb körülmények között tudják fogadni az orosz–ukrán fegyveres konfliktus elől menekülő ukrán állampolgárokat, akik között többségben vannak a nők és a gyerekek. A kormányfő megtekintette az előkészületeket egy helyi stadionnál, ahol minden feltétel biztosítva van egy menekülttábor felépítéséhez. Hozzátette, hogy a tervek szerint ebben a sátortáborban legfeljebb 72 órán át maradhatnak a menekültek, akiknek majd más helyen kell szállást biztosítaniuk a román hatóságoknak.

Közölte, hogy az orosz–ukrán fegyveres konfliktus kezdete óta körülbelül 19 ezer ukrán állampolgár érkezett Románia területére, közülük 4500-an a sireti határátkelőn keresztül. Körülbelül 11 ezren maradtak Romániában, és mindössze 40-en folyamodtak menekültstátusért – tette hozzá a kormányfő. Ciucă megköszönte az önkéntesek munkáját, akik élelemmel várták az ukrán állampolgárokat a határátkelőnél.

A miniszterelnök szerint Románia további négy határátkelőhelyet nyithat meg az Ukrajnával közös határszakaszon, hogy megbirkózzon a menekülthullámmal. A kérdésről már tárgyaltak a román határrendészet képviselőivel, de a döntéshez szükség van az ukrán fél hozzájárulására – tette hozzá. Mind a négy határátkelőhely Suceava megyében van, Ulma, Grimăuţi, Vicovu de Sus és Izvoarele Sucevei településeken, de jelenleg nem működnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?