Egyre több ukrán állampolgár menekül Románia felé, sátortáborokat építenek nekik

Egyre emelkedik a háború elől Románia felé menekülő állampolgárok száma: szombat délig már több mint 31 ezer ukrán állampolgár érkezett Romániába az orosz–ukrán fegyveres konfliktus kezdete óta, csaknem 14 ezren azonban már elhagyták az országot, többségük Magyarország felé.

A határrendészet szombat délután közzétett összesítéséből kiderült, hogy a nap első felében több mint 6600 ukrán állampolgár érkezett Romániába (több mint 2400-an nem közvetlenül, hanem Moldova érintésével). Ez 12 százalékkal haladja meg az előző napi belépő forgalmat. Közülük szombat délig 57-en kértek menedékjogot Romániában. A nap első felében csaknem háromezer ukrán állampolgár hagyta el Romániát.

A határrendészet arról számolt be, hogy erősítést vezényelt a román–magyar határ legforgalmasabb átkelőire (az Arad megyei Nagylakra, illetve a Szatmár megyei Petére és Csanálosra), ahol szombaton torlódás alakult ki a nyugatra tartó ukrán állampolgárok miatt.

A katasztrófavédelem (IGSU) a legforgalmasabb bukovinai határátkelő, a Suceava megyei Siret közelében 30 sátorból álló mobil menekülttábort üzemelt be, egy másikat pedig Máramarosszigeten kezdett felszerelni. Az IGSU 39 mobil táborral rendelkezik.

Az összecsukható ágyakkal, hálózsákokkal, áramellátással, klimatizálással és tábori konyhával rendelkező táborok mindegyike legalább 200 menekült elszállásolására alkalmas.

Az IGSU a Facebookon azt is közölte, hogy a menekültek a kíséretükben lévő társasági állataikat – kutyát, macskát – engedményesen behozhatják az országba, az állategészségügyi előírásoknak utólag is eleget tehetnek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?