Ukrajnai menekült gyermekeknek tartanak kulturális rendezvényeket Marosvásárhelyen

A Maros Megyei Múzeum humanitárius kampányt kezdeményezett Művészet szívből címmel Marosvásárhelyen. Az intézmény az ukrajnai menekült gyerekeknek szánta a kezdeményezést, amelynek köszönhetően egy hónapon keresztül különböző foglalkozásokat tartanak a háború elől menekülő kiskorúak számára.

Az Ifjúsági Szállóban és a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal vendégházban ideiglenesen elhelyezett kiskorú ukrajnai menekülteknek egy hónapon át múzeumsarkot, oktatási és kikapcsolódási teret alakítanak ki.

„A létrehozott térben társasjátékozni, rajzolni, festeni, modellezni tudnak. A szükséges alapanyagokat a múzeum bocsátja rendelkezésre. Emellett az intézmény munkatársai igyekeznek különleges programokat is indítani az elszállásolt kiskorúak számára, többek között filmeket vetítenek nekik, virtuálisan körbevezetik őket a múzeum termeiben, illetve fizikai látogatásokat is szerveznek a kulturális intézményben” – részletezte Liliana Lircă, a Maros Megyei Múzeum szóvivője.

Az Ungvárról érkezett menekült gyermekek is kezdenek beilleszkedni a megyeszékhely mindennapi életébe. A gyermekek érkezésükkor nehezebben nyíltak meg, viszont az elmúlt hetek önkéntes munkáinak köszönhetően elkezdtek felszabadulni és önmagukat kifejezni a velük foglalkozóknak. Néhány napja több mint 30 úszósporttal foglalkozó gyerek érkezett a városháza vendégházába, többségük Ungvárról. A kárpátaljai várossal Marosvásárhely önkormányzata három éve indította el testvérvárosi kapcsolatát.Illusztráció: Mariş Cristian Daniel

A sportolóknak sűrű napirendjük van, az edzések mellett online iskolába járnak, ugyanakkor igyekeznek szórakozást is biztosítani nekik – tájékoztatott Sorin Şăulean, a marosvásárhelyi Polo Club elnöke. A kárpátaljai gyermekek és edzők angolul vagy magyarul kommunikálnak a fogadó sportklub tagjaival.

„A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal az ukrajnai menekültek rendelkezésére bocsátott Ifjúsági Szállóban és a vendégházában eddig több mint száz főt fogadott. A legfiatalabb menekültek két alig néhány napos csecsemő volt” – közölte Andreia Moraru, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Szociális Igazgatóságának vezetője. Hozzátette, az ukrajnai menekült kiskorúakat a helyi intézmények mellett a lakosság, elsősorban a Polo Clubba járó gyermekek szülei segítik élelmiszerekkel, szolgáltatásokkal.

Az UNICEF szerint február 24-e óta több mint 1,5 millió gyermek menekült el Ukrajnából. A szervezet azt is közölte, hogy február 24. és március 17. között több mint 500 kísérő nélküli gyermek lépte át az ukrán–román határt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?