Eddig 18 ukrajnai menekült kapott sürgősségi ellátást Marosvásárhelyen

Az orosz–ukrán fegyveres konfliktus kirobbanása óta több ezer ukrajnai menekült utazott át Maros megyén: legtöbbjük egy, vagy mindössze pár éjszakát töltött a megyeszékhelyen, egyikük sem kért menedékjogot, viszont másfél tucat személy sürgősségi ellátásra szorult.

A kép illusztráció | Forrás: a SMURD-ért Alapítvány Facebook-oldala„A marosvásárhelyi sürgősségire érkezők többsége gyerek volt, a legtöbb esetben légúti, illetve emésztőszervi fertőzésben szenvedtek” – tájékoztatott dr. Maria Salanţa, a sürgősségi szolgálat koordinátora. Hozzátette, a kiskorú páciensek közül egyet a gyermekgyógyászatra be kellett utalni.

Volt olyan eset is, amikor például egy veszélyeztetett terhes nőt is el kellett lássanak, valamint néhány felnőtt menekültet is ki kellett vizsgálni, közülük egy személy kórházba is került az egészségügyi állapota miatt. A többi egészségügyi ellátásban részesülő személy orvosi javaslattal elhagyhatta a sürgősségi osztályt.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter korábban bejelentette, hogy országos szinten 3300 olyan ágy áll rendelkezésre a kórházakban, ahol a különböző, sebészeti beavatkozást igénylő betegségekben szenvedőket, menekülteket tudnak ellátni.

Maros megyében összesen 3380 kórházi ágy található az összes szakterületen, ennek 65 százaléka Marosvásárhelyen – közölte Iuliu Moldovan, a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője. Mint fogalmazott, ezekre a helyekre is szükség esetén több ukrajnai menekültet is be lehet utalni. Ezek az ágyak azonban nemcsak számukra vannak fenntartva, hanem a koronavírus-fertőzöttek számára is.

 Az Ukrajnából érkező menekülteket az összes kórház fogadja, ha szükség van rá, sürgősségi orvosi ellátást vagy háziorvosi kivizsgálást is biztosítanak számukra – tette hozzá Iuliu Moldovan. Mint mondta, az Egészségügyi Minisztérium információkat kért bizonyos szakterületekkel kapcsolatosan, illetve arról, hogy ezeken az osztályokon rendelkezésre állnak-e szabad ágyak. Ezeket az adatokat elküldték a minisztériumhoz.

Országos szinten jelenleg több mint 70 ukrajnai menekültet ápolnak az ország egészségügyi intézményeiben – nyilatkozta a napokban Alexandru Rafila egészségügyi miniszter. Ezekben az esetekben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az azonosítási rendszeren keresztül személyazonosító számot (CNP) ad ki a menekültek számára.

Kapcsolódók

Kimaradt?