Legendás rockzenekar történetét bemutató múzeum nyílik Temesváron

Románia legrégebbi és legismertebb rockzenekarának, a Phoenixnek a történetét bemutató múzeum kialakítását tervezi a Temes Megyei Tanács a Mária Terézia bástyában. A 160 négyzetmétert lefedő kiállítás tervezetét szavazásra bocsájtják.

A Temes megyei közigazgatás azt javasolja, hogy a temesvári Mária Terézia-bástyán belül különítsenek el helyet a legendás Phoenix rockzenekar múzeumának létrehozására.

„Lesz egy Phoenix Zenekar Múzeumunk a bástyán! Tiszteljük Temesvár történelmét, és úgy gondolom, kötelességünk, hogy az értékeinket népszerűsítsük, ezért a Megyei Tanács plenáris ülésén támogatni fogom, hogy a Mária Terézia-bástyán belül teret adjanak a legendás Phoenix rockegyüttes múzeumának kialakítására. A megyei tanácsosok szavazása a rendes plenáris ülésen lesz, addig várjuk a temesváriak véleményét, hogyan tudjuk jobban kihasználni a 160 négyzetmétert. Szeretnénk megőrizni a Phoenix által megnyitott zenei utak emlékét, és azt, hogy az együttes a legmagasabb szintre emelte Temesvár szellemét” – mondta Alexandru Proteasa, a CJ Timiș alelnöke.

Hétfőn tették közzé azt a határozattervezetet, amely szerint a kiállítótér 2024. július 1-től a Bánság Nemzeti Múzeuma kezelésébe kerül.

„Temesvár önkormányzatának nincs az 1962-ben Temesváron alapított Phoenix rockegyüttesnek szentelt múzeuma. A Phoenix a 20. század második felében a nagyközönséghez szóló zenei úttörő volt Romániában. A zenekar tagjai számos rock alműfajjal foglalkoztak; a banda stilisztikai útja a beat zenétől indult, a pszichedelikus rockon át a hard rockig fejlődött, számos progresszív rock kísérlettel. Zenei karrierje során a zenekar több mint 30 hivatalos albumot adott ki. Tekintettel a Bánság Nemzeti Múzeumának felhívására, amely kifejezte szándékát egy ilyen múzeum létrehozására, valamint arra, hogy az intézménynek már nincs kiállítóhelye, javasoljuk, hogy 2024.07.01-től kezdődően a Mária Terézia-bástya egy helységét a Bánság Nemzeti Múzeuma használja a Phoenix rockzenekarnak szentelt múzeum megnyitása céljából." 

Néhány évvel ezelőtt Nicu Covaci, a Phoenix zenekar vezetője megígérte, hogy elhozza Temesvárra az egyik „Marshall” hangszórót, amellyel 1977-ben kivitte bandatársait az országból. Állítása szerint már csak egy van meg azokból a fülkékből, amelyekben az együtts tagjai titokban elhagyták az országot a jugoszláv határon.„Csak egy marsall maradt valahol a pincében. Kár ott maradnia. Temesvárra viszem, a Phoenixhez kapcsolódó egyéb tárgyakkal együtt. Odaadom a Phoenix Fan Clubnak. Lesz köztük gitár is” – jelentette ki Nicu Covaci.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?