Minden eddiginél gazdagabb lesz a programkínálat a 8. Temesvári Magyar Napokon

Minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja a magyar közösséget szerdától a 8. Temesvári Magyar Napok rendezvénye, amely az Európa Kulturális Fővárosa program része.

A szórványban kiemelt jelentőségű a magyar ünnep, a rendezvénysorozat öt napja alatt a bánsági magyarok belakják a város főterét - nyilatkozta a Krónika közéleti portálnak Tamás Péter, a Várbástya Egyesület elnöke, Magyarország tiszteletbeli konzulja. Mint mondta, a programokkal a város román és más nemzetiségű lakosait is igyekeznek megszólítani. Mivel a magyar napok idén a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat része, az önkormányzat támogatása is hangsúlyosabb volt.Tavaly is sikeres volt a rendezvénysorozat | Fotó: Facebook/Temesvári Magyar Napok

A bánsági magyarság ünnepe szerdán 19 órakor gálaesttel kezdődik, Cári Tibor-Farkas Wellmann Éva Parancsolatok című koncertelőadása látható a Csiky Gergely Állami Magyar Színház művészeinek előadásában. A magyar napok öt napja alatt a temesvári és bánsági magyarság értékeit vonultatják fel, de számos magyarországi együttes is koncertezik. Fellép a 100 tagú Cigányzenekar, a Deák Bill Blues Band és a Republic is.

Csütörtökön nyílik a temesvári magyar képzőművészek kiállítása, pénteken Háy János tart rendhagyó irodalomórát, de történésztalálkozó, regionális laptalálkozó és számos könyvbemutató is lesz. Pénteken mutatják be a Kincses Képeskönyvek-sorozat tizedik, Temesvár történelmének szentelt kötetét.

A programkínálatot kerekasztal-beszélgetések, előadások, reneszánsz és középkori táncbemutatók, borkóstolók, jazz- és popkoncertek, szabadtéri játékok, interaktív foglalkozások, vezetett városnéző séták színesítik. A Hunyadi-kastély parkjában a hétvégén hagyományőrző tábor lesz, ahol lovagi tornát, középkori harci, zenei és táncbemutatókat, íjászbemutatót, fáklyás felvonulást tartanak. Az érdeklődők a középkori mesterségeket is kipróbálhatják, a tábori konyha ételkülönlegességeit is megkóstolhatják.

Vasárnap a korhű ruhákba öltözött hagyományőrzők Temesvár 1552-es török ostromát is eljátsszák. A 8. Temesvári Magyar Napok vasárnap este lézershow-val zárul.

Temesváron a 2021-es népszámlálás adatai szerint 250 ezer lakosból 8313 vallotta magát magyar nemzetiségűnek, míg Temes megyében a mintegy 650 ezer lakosból 21 285 magyar.

Kapcsolódók

Kimaradt?