A hagyomány-népszerűsítésre összpontosít az első Temesvári Magyar Napok

Szeptember 30. és október 2. között első alkalommal kerül sor a Temesvári Magyar Napok megrendezésére. Itt a részletes program.

A fesztivált a Várbástya Egyesület szervezi a Kolozsvári Magyar Napok mintájára.

Péntek este a Budapesti Operettszínház előadásában lesz megtekinthető a „Csárdás királynő 100” turné egy órás válogatása. A világhírű operett legkedveltebb dalai első alkalommal csendülnek fel Romániában a jubileumi kamaraprodukció keretében – olvasható a szervezők közleményében. A Temesvári Magyar Napok nyitóünnepségén emellet az 1848/49-es Szabadságharc Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesületének díszfelvonulása is megtekinthető lesz.A szombat délután a kisgyermekes családoké, ekkor lép fel ugyanis az Alma együttes. A legfiatalabbakat szabadtéri játszóházzal, kézműves foglalkozásokkal és jurta-állítással is várják a fesztivál ideje alatt. 

A Csiky Gergely Állami Magyar Színház több előadással, például interaktív bábelőadásokkal, diákszínpaddal és operettelőadással kapcsolódik be a Temesvári Magyar Napok programjába. A fesztiválon lesz gasztronómiai sarok, ahol a fűszeres és pikáns magyar ételek mellett a legfinomabb kézműves sörök, pálinkák és borok várják az ínyenceket. Emellett minőségi teák, háztáji sajtok, lekvárok, mézek és szörpök gazdag kínálata is megtalálható lesz itt.

Nem hiányzik majd a fesztiválról a kézműves vásár sem, az Opera téren és a Mărăşeşti utcán állítják majd fel a házikókat és pavilonokat.

A népi hagyományok nem csak a gasztronómiában, hanem táncelőadások és nyitott táncház formájában is jelen lesz. Szombaton és vasárnap baranta bemutatóra kerül sor, ahol az íj, a karikás ostor, a szablya, a csatakereszt és a kelevéz használatával is közelebbről megismerkedhetnek a kilátogatók.

Szombat este nyolc órától a Republic zenekar veszi át a főszerepet az Opera téri nagyszínpadon. A zenerajongókat vasárnap sem éri csalódás, hiszen délután érkezik Magyarország egyik legnagyobb múlttal rendelkező jazz formációja, a szegedi Molnár Dixieland Band. Az utolsó este fénypontja a Bikini együttes, amely szimbolikus jelentőséggel bír a rendszerváltás utáni Temesvár magyarsága számára, hiszen D. Nagy Lajosék itt léptek fel 1990-ben, legendás koncertjükből nagylemez is készült.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?