Szeptember végén szervezik meg az első Temesvári Magyar Napokat

A temesvári Várbástya Egyesület első alkalommal szervezi meg a Temesvári Magyar Napokat, amelyek célja, hogy a Bánság fővárosában népszerűsítse a magyar nép hagyományait és kultúráját.

Tamás Péter, Magyarország tiszteletbeli temesvári konzulja és a Várbástya Egyesület elnöke úgy nyilatkozott: a rendezvényt a Kolozsvári Magyar Napok mintájára szeretnék megszervezni, de kisebb lesz, mint emez, hiszen a temesvári magyar közösség is kisebb, mint a kolozsvári. Ugyanakkor a bánsági rendezvénynek temesvári arculata lesz, mondta a konzul.

A több tíz meghívott közül, aki a magyar hagyományos mesterségeket és ízeket mutatják majd be, legtöbben a Székelyföldről érkeznek, de Magyarországról és a Vajdaságból is lesznek vendégek. Valdman Kinga, a Várbástya Egyesület egyik tagja azt mondta, a bemutatott termékek körülbelül fele lesz hagyományos népművészeti tárgy, másik fele kézműves, „handmade” termék lesz.

A rendezvénysorozat koncerteket is magába foglal, a nyitóelőadás Kálmán Imre Csárdáskirálynője lesz, amelyet magyarországi művészek mutatnak majd be az Opera téren. A rendezvény honlapja szerint meghívják Temesvárra az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bánffy Miklós látványvilága című kiállítását, illetve irodalmi kávéházat is szerveznek, amelynek meghívottja Visky András dramaturg, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti igazgatója lesz.

A Temesvári Magyar Napokra szeptember 30. és október 2. között kerül sor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?