Szeptemberben ismét betölti a temesvári Opera teret a Magyar Napok

Második alkalommal rendezik meg szeptember 22-24. között a Temesvári Magyar Napokat a belvárosi Opera téren. Az esemény az itt élő és elszármazott magyar családok, civil szervezetek, intézmények, vállalkozók, művészek közös rendezvénye.

A három nap alatt színes programmal várják az érdeklődőket: könnyűzenei és jazz koncertekkel, színházi előadásokkal, népzenével és néptánccal, gasztronómiával, kézműves vásárral, gyermekfoglalkozásokkal, írják közleményükben a szervezők.Péntek délután 17:30-kor Ökumenikus Istentisztelettel nyílik meg a rendezvény. A 2016-ban nagy sikernek örvendő operettelőadás most sem marad el, idén a Budapesti Operettszínház előadásában a Swingoperett című előadását hívták meg, amely során népszerű operett slágereket, egyebek mellett Ábrahám Pál, Kálmán Imre és Zerkovitz Béla dalait hallhatjuk swingre hangolva.Az estét a helyi néptáncegyüttesek zárják a nagyszínpadon, majd a magyar színház nagytermében táncházra kerül sor.

A gasztronómia kedvelői kibővített gasztrosarokban ínyenckedhetnek, idén is különleges ételeket, kézműves söröket, finom pálinkákat, palacsintákat, réteseket lehet kóstolgatni.

Szombat délelőtt a Regélő Fehér Táltos Dobcsapata adja meg a ritmust a Temesvári Magyar Napoknak. Előadásuk a szeretet nélkülözhetetlenségéről, a jóságról, a becsület fontosságáról, az ősök tiszteletéről szól, ezt erősíti fel a táltos dobok gyógyító, lelkesítő rezgése, valamint a viseletük. A szombat esti sztármeghívott az EDDA.

A Delamarina utcát idén is elfoglalják a gyerekek. A Gyerekbirodalomban érdekes programokkal, szabadtéri játszóházzal, ringatóval, népi fajátékokkal és jurtával várják a kicsiket és nagyokat.

Színházi programok is lesznek: szombat este a Csiky Gergely Színház előadása, vasárnap este pedig a budapesti Előkép színház előadásában az Angster re-generációk látható. Az utóbbi előadás egy orgonakészítő dinasztia sorsát eleveníti fel – interdiszciplináris előadást láthatunk Bérczi Zsófia rendezésében: „2017-ben ünnepeljük az Angster József által 1867-ben alapított orgonagyár 150 éves évfordulóját. Az előadás belső drámáját két azonos nevű, ám ellentétes sorsú gyárvezető élete adja. (…) Az előadásban a gyáralapító naplójának részletei elevenednek meg, illetve mozgó installációk, kép- és hangfelvételek segítségével idézzük fel az Angster hagyományt és az orgonák égi hangját” – olvasható az előadás leírásában.

Vasárnap este a jazz is helyet kap: Pátkai Rozina és zenekara lép fel, utána pedig ZORÁN Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas szerb származású magyar előadóművész koncertje zárja a nagyszínpad programjait.

A temesvári magyar fiatalok egyik törzshelyén, a Manufacturában jazz koncerttel és retro bulival búcsúznak a három napos rendezvénysorozattól.

A magyar napok ideje alatt ismét lesz tombolasorsolás, ahol értékes nyereményekkel gazdagodhatnak a szerencsések: többek között fürdőjegyeket is magába foglaló két főre szóló ajándékcsomagot nyerhetnek a gyulai Aqua Superior valamint a Corvin szállodákban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?