A helyi román lakosság felé nyitna az első Temesvári Magyar Napok

​Pénteken kezdődik és vasárnap zárul a Temesvári Magyar Napok első kiadása. A szervezők a román lakosság felé szeretnének nyitni a rendezvénnyel.

Az első Temesvári Magyar Napokat a Várbástya Egyesület szervezi. A kezdeményező Tamás Péter üzletember, Magyarország temesvári tiszteletbeli konzulja, aki a Maszol kérdésére elmondta, a polgármesteri hivatal szívesen támogatta a háromnapos rendezvénysorozatot. „Az egyesület januárban alakult, a 28 alapító tag mindegyike valamilyen szervezetet, akár politikai pártot, egyházat, civil szervezetet képviselt. A Várbástya próbálja összefogni a szórványvidékben élő, eléggé kis számú magyarságot. Így született meg az ötlet is, hogy Temesvári Magyar Napokat szervezzünk, egyrészt a helyi magyarságnak, a régió magyarságának is, de természetesen a románságnak is, hogy megmutassuk magunkat, a magyar kultúra értékeit” – fogalmazott. Hozzátette, hogy ha Temesvár az Európa kulturális fővárosa projektben is éppen a multikulturalitásával ékeskedik, akkor meg kell jegyezni, hogy a városban még mindig a magyar a legnagyobb kisebbség, így teljesen legitim, hogy fel kell mutatni az értékeket. A tiszteletbeli konzul szerint a város multikulturalitását az is bizonyítja, hogy Temesváron van a legtöbb konzulátus és tiszteletbeli konzulátus. Nyugat irányába nyitottnak látja a várost, de úgy érzi, hogy az elmúlt időben nem volt a figyelem központjában.

Arról, hogy a rendezvény jövőbeni lehetőségeit befolyásolja-e az, hogy Temesvár 2021-ben Európa kulturális fővárosa lesz, Tamás Péter elmondta: biztos benne, hogy a város és a városháza még inkább fogja segíteni a Temesvári Magyar Napokat. Tamás szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy kilencven óta Temesvárnak ismét magyar alpolgármestere van. A tiszteletbeli konzul úgy látja, hogy a multikulturalitásból és az egymás irányába való nyitottságból sokszor hiányzik az, hogy a város etnikumai ténylegesen megismerjék egymás kultúráját. „A helyi román lakosság felé is akarunk nyitni. Én üzletember is vagyok és számtalan beszélgetés alapján azt tapasztalom, hogy a románság teljesen nyitott, dicséri Szegedet, Budapestet, a Balatont, a magyar gasztronómiát, de igazából nem tudnak semmit arról a tizenötezer magyarról, aki ott van és így a Temesvári Magyar Napok egy híd szerepét is betöltheti” – mutatott rá terveire.

Kiderült, a Kolozsvári Magyar Napok jó példaként áll a temesvári rendezvénysorozat előtt: „Nyilván, sokkal kisebb lesz, csak két és fél napig tart, nem lehet összehasonlítani a kolozsvárival, de tényleg pozitív példa az, hogy ezelőtt tizenöt évvel, a Funar ideje alatt még nagyon rossz hangulatú Kolozsváron, mennyire elképzelhetetlen volt, hogy ilyen sikeres, civilizált, jó hangulatú, békés rendezvény lesz a Kolozsvári Magyar Napok.”

Az első Temesvári Magyar Napok péntek este fél hattól ökumenikus istentisztelettel, az 1848/49-es Szabadságharc Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesületének díszfelvonulásával, ünnepi beszédekkel kezdődik. Este hét órától a Budapesti Operettszínház a Csárdás királynő operett legkedveltebb dalait adja elő az Opera téren. A rendezvénysorozat sztárvendégei a Republic zenekar és a Bikini együttes.

A teljes program, amelyben gyerekfoglalkozások, magyar és román nyelvű városnéző séták, gasztronómiai események is szerepelnek, a rendezvény internetes oldalán elérhető.

Kapcsolódók

Kimaradt?