„Ő a lelke volt ennek a városnak” – Retrospektív tárlat nyílik Kristófi János emlékére

Egy egész életművön átívelő tárlat nyílik Kristófi János, partiumi festőművész halálának 10. évfordulójára. A nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palotában április végéig lesz megtekinthető a retrospektív kiállítás, mely emléket állít a város egyik legnagyobb művészének és művészetpedagógusának.

Tíz éve hunyt el Kristófi János. A nagyváradi képzőművészet doyenjének emlékére szerveznek retrospektív kiállítást a római katolikus Barokk Püspöki Palota második emeleti termeiben. Nagyvárad festője 2014. január 5-én, 88 évesen adta vissza lelkét Teremtőjének. A Mester teljes életútját, festői korszakait, tematikáit felvonultató tárlat közel száz, jópár, eddig még nem látott Kristófi-művel, rajzokkal, akvarellekkel is kedveskedik a művészetszeretőknek. Hogy ki is volt Kristófi János, és mi tette őt ennyire kiemelkedő alkotóvá, arról Lakatos Attila, a püspökség munkatársa mesélt nekünk.

Forrás: Kultúrpart

„Vannak a nagyváradi festészeti életben olyan alakok, akik generációjuknak meghatározó egyéniségei voltak. Kristófi János is ilyen. Ennek az az oka, hogy ezek az emberek nem csak festők, hanem pedagógusok is voltak. Macalik Alfréd, Tibor Ernő, Barát Mór és Kristófi János... ők nem csak festettek, nem csak egy korszakot határoztak meg, hanem generációkat neveltek fel” – mondta Lakatos Attila.

Kristófi János közel négy évtizeden át volt a nagybetűs művészetpedagógusa a városnak. Több generációnyi művészt nevelt fel, de különlgessé tette őt az is, hogy Nagyváradot mint jelenséget festette. Lakatos Attila úgy fogalmazott, hogy munkáin keresztül Kristófi a város lelkét próbálta megragani, s kortársai közül az egyik legsikeresebbnek bizonyult ebben a műfajban. Mint mondta, az a generáció, aki ismerte a művészt idősebb korában, jól emlékszik arra a képre, amint Kristófi János a városnak valamelyik jellegzetes pontján állt a festőállványával, s a Kőrös-parti részleteket, belvárosi házakat, utcarészeket vetett vászonra.

Kérdésünkre, hogy mit szeretnének átadni ezzel a kiállítással a nagy festő munkásságából, Lakatos Attila úgy fogalmazott, hogy Kristófi János „a lelke volt ennek a városnak, összeforrt vele, beleforrt a lelkébe”. A kiállítás tulajdonképpen erről szól majd. Mint mondta, megpróbálják az életművet a maga teljességében szemlélni, s bár ez nem könnyű feladat, hiszen Kristófi nevéhez körülbelül 2000 munka fűződik, s ennek természetesen csak egy töredékét tudják kiállítani, a cél az volt, hogy a közel 100 munkát úgy válogassák ki, hogy azáltal érzékelhető legyen a művész három nagy korszaka és kedvenc témái is. Városábrázolások, vallási tematikák, belterek és aktok...minden, ami a festő számára fontos volt, megjelenjen reprezentatív munkák formájában.

A tárlatnyitóra február 2-án 17 órakor kerül sor. A kiállítást Böcskei László megyéspüspök, és a festművész életrajzírója, a több mint kétezer alkotást számáló életmű legfőbb ismerője, Banner Zoltán művészettörténész nyitja meg. Zenei programmal a nagyváradi székesegyház kórusának tagjai készülnek ifj. Kristófi János karnagy irányításával. A kórusban egyébként Kristófi János családjának több tagja is énekel majd, s mint Lakatos Attila elmondta, ez is hozzájárul ahhoz, hogy a kiállításmegnyitó generációkon átívelő, családias hangulatú legyen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?