Horkay Hörcher Ferenc kapta az idei Korunk Kulcsa-díjat

A Korunk folyóirat éves díját, a Korunk Kulcsát 2023-ban Horkay Hörcher Ferenc filozófus, egyetemi tanár vehette át a Korunk Galériában.

Laudációt Rigán Lóránd szerkesztő mondott, a díjat Kovács Kiss Gyöngy, a Korunk főszerkesztője adta át. Ezt követően a díjazott tartott előadást A civilizáltság arisztotelészi paradigmája címmel. Előadás után a Korunk szeptemberi, Magyar politikai gondolkodók című – a díjazott által vendégszerkesztett – lapszámát is bemutatták.Horkay Körcher Ferenc | Fotó: Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Mint Rigán Lóránd fogalmazott, „kiemelkedő teljesítményű” személy vehette át a díjat 2023-ban, akinek munkássága „intellektuális életünket sajátos értékekkel gazdagította, és kulturális környezetünk, szellemi tájképünk alakításában is befolyásos, pozitív szerepet játszott”. Hozzátette, hogy Horkay Hörcher Ferenc 1964-ben született, politikai filozófus, esztéta, költő és „kiváló” egyetemi tanár, aki a költészet és a művészet iránti korai érdeklődése által vezérelve bölcsészettudományi képzésre jelentkezett, majd az esztétika szakon, az ELTÉ-n folytatta.

Életének negyed évszázada a Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kötődik, a katolikus egyetemi közegben találta meg elsődleges szellemi otthonát, de oktatóként az ELTE politikai filozófiai doktori iskolájához is visszatért. Öt éven át, 2013 és 2018 között a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetét vezette, jelenleg pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Politika- és Államelméleti Kutatóintézetének vezetője.

Rigán Lóránd úgy vélte, Horkay Hörcher Ferenc munkássága a konzervativizmushoz kapcsolódik, a „konzervativizmus legszebb formájában és helyes értelmezésében”. „A konzervativizmus – ahogyan díjazottunk érti – a mindennapi gyakorlatban szerzett bölcsességre, a szokásokban és hagyományokban időben kikristályosodott értelem-elemekre összpontosít. Nem tekintélyelvű alapon, hanem azért, mert ezek az emberi ész, az emberi szív és az emberi természet időben történő kibontakozását, tényleges megvalósulását jelentik” – méltatta a díjazottat. Hozzátette, korai munkásságának egyik fontos állomása az volt, amikor a 80-as évek végén Oxfordba ment, hogy politikai filozófiát tanuljon, és többek között a konzervativizmus alapító atyjával, Edmund Burke-kel foglalkozott, amit később a magyar Burke-kiadás szerkesztőjeként, Burke magyar recepciójának előmozdítójaként hasznosított.

A díjazott legutóbbi könyve, a Művészet és politika Roger Scruton konzervatív filozófiájában angolul jelent meg, ugyanakkor négy verseskötete is megjelent az évek alatt. „Azonban említést kell tennem a Korunkban közölt szövegeiről is. Mindig rendelkezésre állt, valahányszor megszólítottuk, és nagy szellemi nagyvonalúsággal, önzetlenül segített egy teljes tematikus lapszám szerkesztésében is, ami épp a legutóbbi, szeptemberi számunk” — hangzott el a laudáció végén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?