Átadták az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat

Tizenegyedik alkalommal adta át az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat az RMDSZ azoknak az alkotóknak, művészeknek, akik az erdélyi magyar kultúra átörökítéséhez, megismertetéséhez kiemelt módon járulnak hozzá.

A Kolozsvári Ünnepi Könyvhét keretében tartott pénteki díjátadón irodalom kategóriában Visky András író, drámaíró, dramaturg, képzőművészet kategóriában Oláh Gyárfás szobrászművész, divattervező, előadóművészet kategóriában pedig Imre Éva színművész részesült elismerésben.

Hegedüs Csilla | Fotó: RMDSZ/Gönczy Tamás

Az eseményen köszöntőt mondott Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke és Brendus Réka, a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője.

„A kortárs művész értéket teremt, de ugyanakkor kapcsolatot is. Kapcsolatot teremt múlt, jelen és jövő között, alkotás és befogadó között, alkotás és érzelmek között. A kortárs művész párbeszédet indít két idegen között, akikben emlékeket, érzelmeket, gondolatokat ébresztenek az alkotások, ezeket pedig megosszák egymással. Mai, online és virtuális realitásban zajló életünkben nagyon nagy szükségünk van arra, hogy elolvassunk, kézbe vegyünk egy regényt, hogy megnézzük egy előadást vagy egy kiállítást. Ezek kézzelfogható, biztos dolgok, amelyekre nagy szükségünk van” – fogalmazott Hegedüs Csilla. Az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke gratulált a folyamatosan megújuló és másokat is arra késztető alkotóknak, és így az idei díjazottoknak is. „Hallgatnunk kell rájuk, meg kell hallanunk és hallgatnunk a kritikát, és ahol szükséges, változtatunk kell. És azért, hogy ezt megtesszük, ezért köszönet jár a ma díjazott alkotóknak is. Arra kérjük őket, hogy ne hagyjanak bennünket békén: mert így van élet, megújulás és jövő Erdélyben” – mondta.

A díjátadó ünnepséget a Vannak vidékek – Bogdán Zsolt és a Kaláka együttes Kányádi estje zárta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?