Bojti Anna: „Megírtam nekik a saját könyvemet, ami kötődik az ő világukhoz”

Bojti Anna prezi-designer, társasjáték-tervező elmúlt években megjelent könyveiről beszélgettek a Bánffy-palota udvarán a 12. Kolozsvári Ünnepi Könyvét második napján. A magyarországi írónő nagyon széles korosztálynak kelti fel a figyelmét játékkönyveivel, amelyek valódi kalandokra invitálják az olvasókat. A szerzővel Visky Anna beszélgetett.

Visky Anna és Bojti Anna a kolozsvári Bánffy-palota udvarán │Fotó: A szerző felvétele

Bojti Annának a Pagony kiadó gondozásában 2019-ben megjelent Az éjszaka az állatkertben című kötete, ami hamar a sikerlisták élére tornázta fel magát, és azóta is nagy népszerűségnek örvend. Egyszerre könyv és társasjáték, ezt jelenti a kaland játék kockázat műfaja, aminek jellemzője, hogy a könyvben van egy küldetés, amit teljesíteni kell az olvasónak. Bojti Anna elmondta, ez a műfaj a ’80-as évek elején tört be Magyarországra, két angol szerző Steve Jackson és Ian Livingstone köszönhetően jött létre. „Számomra azért volt fontos, mert azt vettem észre, hogy az osztályban az olyan gyerekek, akik soha nem vettek a kezükbe könyvet egyszer csak vadul bújni kezdték ezeket” – emlékezett vissza. Kiderült, a szerző is nagy rajongója lett ezeknek a könyveknek, és elkezdett ilyen köteteket írni, hogy így játsszon a gyerekeivel. „Megírtam nekik a saját könyvemet, ami az ő világukhoz kötődik” – mesélte az írónő.

Az éjszaka az állatkertben című kötetében számos valóság ihlette történet van, az állatkert azért is fontos helyszín az írónő számára, mert a gyerekeivel sűrűn látogatták a budapesti állatkertet, ami valójában is egy fantáziavilág. Nemcsak egy különleges világba csöppen az olvasó, hanem furcsa lényekbe is belebotolhat az olvasás során. „A varázslatos teremtményeket a különleges lények könyvekből szedtem össze, de amúgy meg szeretek gyerekeket ijesztgetni” – vallotta be Bojti Anna. Hozzátette, maguk a könyvek nem ijesztőek, nem történik semmi rossz dolog bennük, ha rosszul döntenek a gyerekek akkor sem tudnak meghalni, de egyfajta borzongást mégis érezhetnek a történetek olvasása közben.

„Ez nem csak egy könyv, hanem egyszerre egy kaland, és mi magunk fedezzük fel benne a világot. Ez nagyon sok gyereknek segít elkezdeni az olvasást” – jelentette ki Bojti Anna. Az írónő nem gondolta volna, hogy könyvei eljutnak a nagyvilágba, de férje és Dániel András, a Kufik szerzője bíztatására megmutatta egy kiadónak a gyerekeinek írt történetet, és így született meg maga a könyv. „Az első könyvembe mindent bele akartam tenni, és ezt könnyebb is volt megírni, amikor az lebegett a szemeim előtt, hogy a gyerekeim mit fognak szólni hozzá” – osztotta meg gondolatait a szerző. Elmondta, a többi könyve kérésre készült, és nehezebben ment az írás folyamata.

Bojti Anna elmondta, a mesevilágok kreálása ösztönösen jön, ami építész múltjából is eredeztethető, hogy van egy strukturális gondolkodásmód, amit automatikusan követ. A szerző excel táblázatban vezeti, hogy milyen helyszínen mi történik és kivel találkozhat az olvasó, hasonlóan a videójátékokhoz. „A legelső könyvemhez nincs táblázat, az egy szabad kéziratból indult ki, de a többinél vannak nem túl izgalmas excel táblázatok” – mondta az írónő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?