Átadták az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat

Bár a díjazottakat már januárban, a magyar kultúra napján bejelentették, a járványhelyzet miatt pénteken, a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét keretében adták át az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat.

Az RMDSZ tizedik alkalommal díjazta az elmúlt év kiemelkedő alkotóit. Irodalom kategóriában Balázs Imre József költő, irodalomkritikus, szerkesztő, irodalomtörténész; képzőművészet kategóriában Jánosi Andrea grafikus, illusztrátor; előadóművészet kategóriában Kató Emőke színművész részesült elismerésben.Fotók: Gönczy Tamás

A kolozsvári Bánffy-palota udvarán megszervezett díjátadón köszöntőt mondott Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke. Mint fogalmazott, a világjárvány és az ukrajnai háború óriási erőpróba elé állít mindenkit, többek között az alkotókat, akik ennek ellenére nem állnak le az értékteremtéssel. „Ha a világunk itt megállna, ha nem tudunk újabb és újabb értékeket teremteni, akkor nincs jövőnk Erdélyben, csak múltunk. A kultúra nem múzeum, hanem eleven szövet. Ha nem bővül, nem gazdagodik, akkor elpusztul” – fogalmazott Hegedüs, majd hozzátette: „közösségünk számára az erdélyi magyar kortárs kultúra egyenértékű a léttel. Az emberi léttel.”

Az eseményen felszólalt Brendus Réka, a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője is, aki az alkotás szabadságáról beszélt, amely a „mostani zavaros időszakban, amikor torz egymásba fonódásban halljuk a fegyverropogást a szomszédból, a „kifelé a magyarokkal” rigmust a stadionokból, vagy egy egyszerű székely énekkel szembeni politikai indulatot szinte mindenhonnan”, merésznek és a maga csendességében is erőteljes hangúnak tűnik. „Ez az erőteljes hang, a kultúra hangja pedig egyszerre válasz a zűrzavarra és számunkra táplálék, akik az értéktelen helyett az értékek felé fordulunk” – szögezte le.

Balázs Imre Józsefet Keszeg Anna kultúrakutató méltatta, a laudációt Szilágyi Szabolcs műsorvezető tolmácsolta. Mint elhangzott, Balázs Imre József az az ember, aki négy szerepköre – költő, irodalomkritikus, szerkesztő, irodalomtörténész – között képes megtalálni az egyensúlyt, de ugyanígy ahhoz is ért, hogy embereket egyensúlyban tartson, ahogy azt főszerkesztőként vagy tanárként bizonyította. Ami a szakmai teljesítményét illeti, a díjazott huszonkét magyar, illetve egy román és egy angol nyelvű kötetet tett le az asztalra, ezek között tizenegy verseskötet, tizenegy kötetnyi értekező próza, öt kritikai-szerkesztői munkához kapcsolódó és hat olyan kötet, amely az irodalomtörténészi munkát reprezentálja.

Jánosi Andrea grafikust, illusztrátort Szuszámi Zsuzsa rádiós műsorvezető méltatta. „Jánosi Andrea az a művész, aki bármilyen világot képes elénk tárni, játszi könnyedséggel, idézzen az történelmi távlatokat, Mátyás király korát, kukkintson be a gyerekszobák mélyére, egy hörcsög kalandjait részletezze, a zsidó hagyományokat, vagy tárja elénk egy bensőséges barátság momentumait” – mondta a műsorvezető a Kincses Képeskönyv-sorozat és más kötetek illusztrátoráról, aki sajátos derűvel ragadja meg az olvasót, és olyan dinamikus képekkel, amelyeken mindig történik valami.

Kató Emőke színművészt Visky András, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti aligazgatója méltatta. „Kivételes alkatú színésznő, különös fényeket áraszt. Mintha egy égő csipkebokor beszélne hozzánk, mintha egy égő csipkebokor hallgatna el, amikor csöndben van. Amikor viszont énekel, finoman érzéki, mély és, olykor az az érzésem, brutális tapasztalatokat visszhangoztató szopránja megváltoztatja a tér szerkezetét és közvetlen közelébe kerülünk valamennyien. Megnyílunk önmagunk előtt” – kezdte laudációját Visky András. Mint felidézte, Kató Emőke a kolozsvári társulat legjelentősebb előadásaiban játszott, de más magyar és román színpadokon is versengenek érte a rendezők.

Egy perc csenddel emlékeztek Molnár Beátára

A díjak átadását követően rövid videóval és egy perces csenddel emlékeztek a nemrég tragikus körülmények között elhunyt Molnár Beátára, aki mind az RMDSz-nek, mind a Kolozsvári Ünnepi Könyvhétnek munkatársa volt, a 2021-es könyvhéten pedig szerzőként is bemutatkozott, ugyanis ő szerkesztette a romániai rendszerváltás évfordulójára készült Elmúlt jelen című kötetet.

A gálát Tasi Nóra & AZARA koncertje zárta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?