A gamerek világába kalauzol Szabó Róbert Csaba Újratöltés című regényében

Aktuális témát dolgoz fel Szabó Róbert Csaba kalandregénye, az Újratöltés. A 2022-ben kiadott kötetről a szerző és Márton Evelin, a könyv szerkesztője beszélgetett a 12. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten, a Bánffy-palotában.

 Az Újratöltés című kalandregény a gamerek (játékosok) világáról szól, amelyben a főszereplő, Fili arra kényszerül, hogy elhagyja gondosan felépített virtuális életét és kilépjen a való életbe. A könyv bemutatóján Szabó Róbert Csaba elmondta, az Újratöltés nemcsak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is szól.

Szabó Róbert Csaba és Márton Evelin │Fotó: A szerző felvétele

A könyv 16 fejezetre oszlik és egy epilógust is tartalmaz. Márton Evelin szerint a kötet „valódi ifjúsági kalandregény, annak minden paraméterének megfelel: van benne utazás, vannak benne titkok és mindenféle váratlan helyzetek”. A regény a Körösök vidékén játszódik, ahol Fili nagymamájával él együtt, apja pedig eltűnt. A nagy kaland akkor veszi kezdetét, amikor a fiúnak ott kell hagynia virtuális világát, és belép Julcsi az életébe, akivel a felnőttektől távol újabb és újabb izgalmas helyszínekre jutnak el.

„Ennek a könyvnek az a trükkje, hogy próbáltam úgy megírni, hogy ne legyen mindig egyértelmű, hogy most a valóságban vannak a főszereplők vagy a virtuális világban. Ezért vannak olyan részek, amikor a Fili és Julcsi erejükön felüli feladatokat is elvégeznek” – mutatott rá a szerző. A regény olyan aktuális témákat is feldolgoz, mint például az illegális fakitermelés. Szabó Róbert Csaba elmondta, ez a téma adta magát, a főszereplő eltűnt apja is természetvédő, akiről mindenki jó véleménnyel volt, illetve tapasztalatai alapján a gyerekeket is érdekli ez a téma, ugyanis hozzá tudnak szólni és foglalkoztatja is őket ez a probléma.

A könyv meglehetősen sok gyakorlati tanáccsal látja el az olvasót a barlangászkodásról. Bár maga a szerző nem kedveli a barlangokat és a szűk helyeket, ennek ellenére a könyvben a barlangok, a vízesések és a fák azt sugallják, hogy ezek azok a pontok, amelyeken keresztül a természet üzenni tud. „Ez kicsit spirituálisnak tűnik, de én hiszem, hogy vannak ilyen pontjai a természetnek. Egy ősi, öreg erdő vagy egy tölgyfa számomra ilyen, de a vízesések és a barlangok, ahol nem csak a természet van, hanem érezni lehet, hogy van valami több is” – magyarázta a szerző. A főszereplők is felveszik a párbeszédet a környezettel, de közben bejön a képbe a virtuális világ is, ahol szintén vannak mindenféle helyek, eszközök, amelyekkel tovább lehet menni.

A könyvet Orosz Annabella fekete-fehér illusztrációi díszítik, amiktől még sejtelmesebbé válik a történet. Érdekességképpen Szabó Róbert Csaba elmesélte, könyvében megjelenik egy kutya, Rambó, aki imádja a hagymát. A valóságban Orosz Annabella, amikor megérkezett a Körösök völgyébe, találkozott egy kutyával, ami pontosan úgy nézett ki, mint a könyvben lerajzolt kutya.

Az Újratöltés 2022-ben jelent meg a polcokon és rögtön az eladási listák élére került. Szabó Róbert Csaba szerint ez talán azért lehet, mert a könyv témája bevonzza a gyerekeket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?