Klaus Iohannis átvette a Német Polgári Díjat Düsseldorfban

Románia ismét bebizonyította, hogy teljes mértékben megfelel a schengeni csatlakozás kritériumainak, felelősségteljesen és hatékonyan kezeli külső határait - jelentette ki szombaton Düsseldorfban Klaus Iohannis, amikor ünnepélyes keretek között átvette a Bad Harzburgi Polgári Alapítvány Német Polgári Díját.

Beszédében az államfő kijelentette, hogy egy esetleges pozitív döntés az idei évben Románia schengeni csatlakozásáról nagyon fontos jelzés lesz az ország polgárai számára a közös európai projektbe való tartozásról. Iohannis elmondta, hogy a díj Románia polgárai számára is különleges jelentőséggel bír, akik meggyőződéses Európa-pártiak, és mélyen ragaszkodnak a demokratikus európai értékekhez, amelyekért a múltban hatalmas áldozatokat hoztak.Klaus Iohannis | Fotó: Agerpres

„A demokrácia alapvető európai érték, és a jogállamisággal, valamint az emberi jogokkal együtt az Európai Unió és életmódunk alapja. Ezek az értékek kölcsönösen függenek egymástól. Az emberi jogokat csak olyan társadalomban lehet tiszteletben tartani, ahol független bíróságok garantálják a polgárok védelmét, ahol kialakulhatnak demokratikus viták, független a sajtó és aktív a civil társadalom” - fogalmazott beszédében az államfő. Hozzátette, hogy ezeknek az értékeknek, illetve az európai egységnek és szolidaritásnak a jelentősége még inkább előtérbe került Ukrajna orosz megtámadása és a háború következményei miatt.

„Az EU bebizonyította, hogy képes olyan mechanizmusokat és intézményeket létrehozni, amelyek szavatolni tudják a jogállamiság biztonságát és a polgárok alapvető jogainak tiszteletben tartását. Mindannyian osztozunk ezekben az értékekben, és az Európa előtt álló kihívások arra emlékeztetnek bennünket, hogy ezekért az értékekért folyamatosan küzdenünk kell” - fogalmazott Iohannis.

Hangsúlyozta, hogy Románia mélyen elkötelezett az emberi jogok és az emberi méltóság tiszteletben tartása, valamint a békéért és a szabadságért való küzdelem mellett.

„A szolidaritásunkat és a közös jövőképünket programatikusan kell felépíteni. Az olyan nagy kihívásokkal, mint az éghajlatváltozás vagy a migráció, csak közösen, szoros európai együttműködéssel tudunk szembenézni. Ugyanez vonatkozik a közös képességünkre és eltökéltségünkre, hogy (...) támogassuk Ukrajnát az orosz agresszió elleni háborúban. Ebből a támogatásból az orosz háború által közvetve érintett államoknak is részesedniük kell” - jelentette ki.

Klaus Iohannis a Német Polgári Díjat a düsseldorfi Benrath-kastélyban tartott ceremónián vette át, az ünnepségen a német parlament volt elnöke, Norbert Lammert mondott laudációt.

Az elnöki hivatal korábbi közleménye szerint a Bad Harzburg Polgári Alapítvány a politikai pályafutása elismeréseként ítélte oda a díjat a román államfőnek, méltányolva „a különböző etnikumok harmonikus együttélésének támogatását, a szabadság, a demokrácia és a pluralizmus melletti elköteleződését, a szülővárosa, Nagyszeben korszerűsítéséért végzett munkáját, valamint a korrupció elleni küzdelem támogatását és az egyesült Európa eszméje iránti elkötelezettségét”.

Vasárnap a németországi Üldöztetések Elleni Központ által alapított Franz Werfel-díjat veszi majd át Klaus Iohannis a frankfurti Szent Pál-templomban.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?