FRISSÍTVE: Megérkezett III. Károly király Romániába

A Cotroceni Palotában fogadta pénteken III. Károly brit királyt Klaus Iohannis államfő. Az ünnepélyes fogadtatás során, a himnuszok eléneklése után az uralkodó román nyelven köszöntette a díszőrséget.

Klaus Iohannis államfő köszöntötte III. Károly brit királyt | Fotó: Agerpres/EPA

Ismeretes, hogy bár III. Károly hercegként többször járt Erdélyben, királlyá koronázása óta először érkezik Romániába. Repülője koradélután landolt a Băneasa repülőtéren, ahol a brit és az észak-ír nagykövetségek képviselői fogadták. Onnan a román elnöki palota felé vette az irányt, ahol Klaus Iohannis fogadta.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy az uralkodó látogatása magán jellegű, ugyanakkor találkozik az állami apparátus és a Diplomáciai Testület képviselőivel is. Ezt követően a fehéregyházi birtokára utazik.

Iohannis köszöntésében kiemelte III. Károly király szoros kötődését az országhoz, és megtisztelőnek tartja, hogy megkoronázása után Románia az első külföldi helyszín ahová az uralkodó ellátogat. „Ez azt üzeni a romániaknak, hogy a szoros kapcsolat továbbra is megmaradt” – fogalmazott. Az államfő méltatta az uralkodó jótékonysági alapítványának a tevékenységét, amely lehetőséget teremtett a helyi közösségek tartós fejlődésére, ugyanakkor környezetvédelmi törekvéseit is kiemelte. „A 2023-as esztendő rendkívül fontos a két ország közötti kapcsolatokban is, hiszen épp húsz év telt el a kétoldalú stratégiai partnerségünk megkötése óta. (…) Kiemelném, hogy a romániai közösség Nagy Britanniában több mint 1,2 millió személyt számlál, akik ugyancsak hozzájárulnak a román-brit kapcsolatok fejlődéséhez” – mondta Iohannis. Ezt a szoros kapcsolatot a királyi család erdélyi gyökereivel is példázta. „Még emlékszek egy falusi férfi szavaira, akinek lehetősége volt találkozni Őfelségével és azt mondta, hogy nincs szüksége tolmácsolásra, mert erős a kapcsolat” – fogalmazott beszédében az államfő.

III. Károly király beszédében ugyancsak felidézte, hogy szoros rokoni szálak kötik Romániához, hiszen szépanyja Rhédey Klaudia erdélyi grófnő volt. Mint mondta, huszonöt évvel ezelőtt érkezett először az országba, és azóta rendszeresen visszajár, és mindig is otthon érezte magát itt. „Lehetőségem volt bejárni az országot, és szemtanúja lehettem a fejlődésnek. (…) Most is barátja vagyok az emlékműveknek, és lenyűgöző, hogy mennyi fiatal dolgozik azok megőrzésén. Ahogy mondottam: megszerettem Romániát; a kultúráját, a művészetét, a lenyűgöző földrajzát, a biodiverzitását” – fogalmazott, és Mihai Eminescu Mit kívánok neked, édes Románia című verséből idézve kijelentette: „Dicső ország, vonzó ország!”

Beszédében méltatta az ország élővilágát, mezőgazdasági hagyományait, ugyanakkor a természeti adottságain túlmenően az itt élő embereket dicsérte. „Nagyon értékelem a romániai barátaimat, hálás vagyok a támogatásukért. (…) A két ország közötti barátság szorosabb, mint korábban bármikor, én pedig alig várom, hogy én is szerepet vállaljak abban, hogy ezt a szálat még szorosabbra fűzzük” – mondta a brit uralkodó.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?