Szatmár megye: díjazta a Google a Károlyi-kastélyt

Szatmár megye egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága a Károlyi-kastély, amelyet most az internetes keresőóriás, a Google díjazott. A Golden Review díjat a Google Térképen található, legmagasabb értékelésű helyek kapják.

A Google már harmadik éve díjazza a térképén található és a felhasználóktól magas osztályzatot kapó „pontokat”. Az első és második Golden Review díjat vendéglátóipari egységeknek ítélték oda, most azonban váltottak, és várak-kastélyok pontozása alapján ítélték oda az elismeréseket régiókra bontva.

A Szatmár megyei Nagykárolyban található Károlyi-kastély mellett díjat kapott például a Nagyváradi Vár és a temesvári Mária Terézia Bástya.

Fotó: visitcarei.ro

„A Google Térkép rendszerében számtalan, a felhasználók által megfogalmazott vélemény található. Ezek pedig sok esetben döntőek az utazók számára, hogy meglátogassák-e az illető turisztikai látványosságokat vagy sem. A várak és kastélyok fontos látnivalók, és nagyon örülünk, hogy ilyen módon részt vehetünk a népszerűsítésükben” – nyilatkozta Elisabeta Moraru, a Google romániai vállalatának igazgatója.

A mai kastély elődjét 1482-ben Károlyi Láncz László kezdte el építeni, amikor Mátyás királytól engedélyt kaptak egy kőház építésére: 1592-ben megerősítették, 1699-ben báró Károlyi Sándor adott neki díszesebb formát. 1794-ben gróf Károlyi József a régi várat lebontatta és helyébe Joseph Bitthauser tervei alapján építtetett új kastélyt, barokk stílusban. Az új kastély építése során lemondtak a védőrendszerről, és a belső tereket a lakók szükségleteihez alakították. A négyszintes épület háromszög alapú, dísztornyokkal, fedett belső udvarral és boltozatos pincével ellátott volt. Nagyméretű fogadótermét festmények és szobrok díszítették. 1894-ben gróf Károlyi István újból átalakítatta a kastélyt Ybl Miklós tervei alapján; neogótikus-neobarokk stílusú héttornyos, árokkal körülvett lovagvárrá, melyet széles sáncárok vett körül. Az átalakítást Meinig Artúr budapesti műépítő végezte.

Azért, hogy a Károlyi-kastély megkaphassa a sok pozitív értékelést, a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal és a kastély népszerűsítésére létrehozott iroda rengeteget tett.

A kastélyban a legutóbbi nagy volumenű felújítást követően korhű bútorokkal rendeztek be termeket. További termekben – 2013-tól kezdődően – a néhai Fornetti-alapító, dr. Pánczél Zoltán afrikai vadásztrófea és fegyvergyűjteménye látható, valamint néhány teremben viaszfigurák elevenítik meg a régmúlt korokat.

A patinás épület a helyi kulturális élet központja, rendszeresen tartanak itt különböző képzőművészti kiállításokat, a kastélyt körülölelő több mint tíz hektáros parkban tartott rendezvények esetében megnyitók helyszíne a tágas lovagterem. Sőt, ritkán lakodalmak színhelye a kastély – amennyiben az ifjú pár ki tudja fizetni a borsos bérleti díjat, illetve vállalni tudja, hogy a megszokottnál is jobban vigyáz a kastélyra és környékére.

A díszes épület a filmkészítők figyelmét sem kerülte el: itt forgatták néhány jelenetét a The Princess Switch című Netflixes romantikus vígjátéknak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?