Nagykároly díszpolgára lett Kovács István nemzetközi labdarúgó bíró

A nemzetközi labdarúgóbíró díjazása mellett Pro Urbe címet adott át Kovács Jenő polgármester Adorján Csabának és Bogdan Georgescunak.

Nagyszabású ünnepi rendezvényt tartottak szerdán Nagykárolyban: a Városi Színházban a Szatmár megyei város polgármestere a helyi tanács által is megszavazott díszpolgári címet adott át az idei labdarúgó világbajnokságon résztvevő nemzetközi sípmesternek, Kovács Istvánnak. A városért sokat tevő két nagykárolyit pedig Pro Urbe-díjjal tüntettek ki – Adorján Csaba hosszú időn keresztül volt főkertész és a közterület-fenntartó igazgatóság vezetője, Bogdan Georgescu pedig a Nagykárolyi Kulturális Igazgatóság vezetője.

Fotók: Nagykárolyi Anziksz

Kovács István 1984-ben született Nagykárolyban. Tornatanári végzettségű, ám a világ sok pontján ismerik kitűnő labdarúgóbíróként. A román foci élvonalában 2007-ben mutatkozott be, ahol 320 mérkőzést vezetett, ezzel pedig a negyedik legtöbb meccset vezető bíró. 2010 óta FIFA-bíró, 2021-ig pedig a Szatmár Megyei Labdarúgóbírók Tanácsának vezetője volt. Számos, kimondottan fontos mérkőzés vezetője volt, 2014-ben U19-es EB-elődöntőt vezetett, U17-es világbajnokságon is elődöntőn fújta a sípot, Bajnokok Ligája elődöntőt, illetve UEFA Konferencia Liga döntőt is vezetett. 155 nemzetközi mérkőzésen volt eddig sípmester központi vagy akár negyedik játékvezetőként. A quatari labdarúgó világbajnokságon a világ 36 legjobb bírója közé került, nyolc mérkőzésen volt negyedik játékvezető. Az idei évtől pedig szülővárosa, Nagykároly díszpolgára.

A Pro Urbe díjjal kitüntetett Adorján Csaba 1953-ban született a Szatmár megyei Ákoson. Középiskolásként a gyakorlati órákon sok időt töltött Hamvas Ferenc biológiatanár vezetésével a városi kertészetben. 1976-ban lett a Városi Kertészet munkatársa, ahol összesen 42 évet töltött és bejárta a ranglétra minden fokát. Ahhoz, hogy Nagykárolyt a virágok városaként emlegetik, nagyban hozzájárult ő is. Sok nagykárolyi ma is emlékszik a virágkalendáriumra, vagy a nagy odafigyeléssel rendben tartott zöldövezetekre.

Szintén Pro Urbe díjas lett Bogdan Georgescu, aki 1970-ben született Nagykárolyban, a károlyiak pedig a kulturális rendezvények főszervezőjeként ismerik leginkább. Tornatanárként is tevékenykedett, fiatalkorában pedig kézilabda- és kosárlabdajátékos volt, később kézilabdaedző, míg 1992-ben alapítványt hozott létre a helyi fiataloknak, 1997-ben pedig szintén alapítványon keresztül segítette a fiatal zenei tehetségeket. Nyolcéves kora óta a helyi kulturális élet része, művelődésszervezői karrierje során szervezte a helyi Sárkányeregető fesztivált, a Középkori Fesztivált, az August Fest-et, a Nagykárolyi Fesztivált, a Nagykárolyi Kulturális Tavaszt és a Karácsony Varázsa Fesztivált. Több évtizedes munkáját nehéz felsorolni, tevékenységével nagyban hozzájárult, hogy Nagykároly kedvelt turisztikai központ lett.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?