Energiaválság: drasztikus intézkedésekre készülnek Nagykárolyban

A villamosenergia és a földgáz árának jelentős emelkedése miatt minden önkormányzat keresi, hogyan lehetne csökkenteni az amúgy várhatóan horribilis összegű számlákon. Szatmár megye második legnagyobb városában, Nagykárolyban sincs ez másként. Kovács Jenő polgármester készül a nehéz, vagyis inkább drágának ígérkező télre. Ráadásul a fűtési szezon is jóval korábban kezdődött, mint ahogy arra számítani lehetett.

„Annak ellenére, hogy meglehetősen hideg van, sem a polgármesteri hivatal épületében, sem pedig az alárendelt közintézményekben nem kapcsoltuk még be a fűtést. Csak akkor indítjuk be, ha hidegebb lesz. A fogyasztás csökkentése és a fűtés hatékonyabbá tétele érdekében több lehetőséget is végiggondoltunk. Figyelembe vettük az irodák átcsoportosításának és a kihasználatlanul maradó helyiségek bezárásának lehetőségét, mind a városháza, mind az alárendelt intézmények tekintetében” – jelentette ki Kovács Jenő polgármester.

Az alárendelt intézmények költségeit is csökkentené. Mint megtudtuk, azt kérte a kastélyban dolgozóktól, valamint a színházban tevékenykedő munkatársaktól, hogy csoportosítsák a kulturális rendezvényeket és ahogy lehet, spóroljanak a fűtéssel. Csak azért, hogy a kastélyban és a színházban folyamatosan meleg legyen, az előzetes számítások szerint havonta mintegy 100 ezer lejt kellene fizetni.

Fotó forrása: VisitCarei

Maradva a fűtésnél: a polgármester az oktatási intézmények igazgatóira bízta a döntést, hogy mikor kapcsolják be a fűtést.

„Csak arra kértem őket, hogy észszerű, felelősségteljes döntést hozzanak, mintha a saját otthonukról lenne szó. Komoly okunk volt ennek a döntésnek a meghozatalára is, hiszen a nagykárolyi oktatási intézmények számlái, az előző fűtési szezon végén, az utolsó hónapra vonatkozóan összesen egymillió lejt tettek ki” – tette hozzá a polgármester.

Szatmár megye legnagyobb arányban magyarok lakta városának polgármesteri hivatala az új közvilágítási rendszer megfelelő működtetésére is hangsúlyt fektet. Elképzelhető, hogy a közvilágítás éjszaka csak részlegesen fog működni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?