Filmajánló – ezt láthatjuk februárban a Netflixen és az HBO Go-n

A nemzetközi streamingszolgáltatók mintha kissé takaréklángra kapcsoltak volna februárban, kevesebb az átütően érdekesnek ígérkező tartalom, de azért sikerült néhány klasszikust és új különlegességet azonosítanunk. Ha szerelmet keresünk – mármint filmben, azt is megtaláljuk az ehavi kínálatban.

A Netflixen már látható az 1917, Sam Mendes 2019-ben bemutatott első világháborús filmje, többek között Colin Firth és Benedict Cumberbatch főszereplésével, felkerült a Modern család (Modern Family) című 2009 óta futó szitkom utolsó, 11. évada is, valamint Roman Polański horrorklasszikusa, a Rosemary gyermeke (Rosemary's Baby) 1968-ból, amelyben a Woodhouse házaspár a Gonosz hatalma alatt álló házba költözik. Bálint-naphoz közeledve megnézhetjük a vonatkozó, Valentine's Day című 2010-es filmet, amelyben Julia Roberts, Jamie Foxx, Anne Hathaway és társaik Los Angeles-i kapcsolatok és szakítások történeteit elevenítik meg a szerelem ünnepén.Rosemary's Baby

Szintén a szerelemhez kapcsolódik az Eufória amerikai tinidráma rendezőjének, Samuel Levinsonnak új filmje, a Malcolm & Marie, amely egy filmrendező és a szerelme közötti feszült és fájdalmas kapcsolatot boncolgatja.

Február 16-tól érhető el a Netflixen A dán lány (The Danish Girl), Tom Hopper 2015-ös filmje. A 20-as évek Koppenhágájában Gerda Wegener festőnő hatalmas sikert arat a férjét nőként ábrázoló festménnyel, melynek hatására a férfi egyre többször mutatkozik női ruhában, majd Lili Elbe néven ő lesz az első, akin átalakító műtétet hajtanak végre.

Felkerül a Netflix programjába Az adósság (The Debt) című kémfilm is 2010-ből, Helen Mirrennel az egyik főszerepben. A történet szerint 1966-ban három fiatal Moszad-ügynök Kelet-Berlinbe utazik, hogy elfogjon, és nyugati bíróság elé citáljon egy náci háborús bűnöst. Az akció balul sül el, és a fogoly halálával végződik, de az ügynökökből így is hősök lesznek. 30 évvel később azonban egyikük váratlanul öngyilkosságot követ el, és a múlt titkai kezdenek a felszínre törni.

Február 19-től két saját produkcióval frissül a Netflix kínálata. A Fontos vagy nekem (I Care a Lot) című thrillerben Rosamund Pike tisztességtelen törvényes képviselőként mindenükből kiforgatja idősödő kuncsaftjait, de kiderül, hogy legújabb célpontja sokkal több annál, mint aminek látszik, ugyanis veszélyes barátai vannak. Egyiküket a Trónok harcából ismert Peter Dinklage alakítja. Ekkor indul az Európa a jövőben (Tribes of Europa) című német Netflix-sorozat is, egy disztópia, amely azzal a gondolattal játszik el, hogy hogyan festene a törzsekre bomlott, romokban heverő Európa egy rejtélyes globális katasztrófa után.Tribes of Europa

Az HBO már elérhető friss kínálatából három címet néztünk ki, az egyik ezek közül James Cameron Titanicja 1997-ből. Bár képernyőn kevésbé hatásos a luxushajó süllyedése vagy Leonardo DiCaprio és Kate Winslet popkultúrába ivódott gesztusai, mint nagyvásznon, legalább így lehetőség van újranézni vagy megismerni a 90-es évek egyik legnépszerűbb blockbusterét.

Látható még a Szudánban játszódó Húszévesen meghalsz, amelynek főszereplője Muzamil, akiről a falu szent embere születésekor azt jósolta, hogy 20 éves korában meg fog halni. Az apja nem bír együtt élni a jóslat súlyával, és inkább elhagyja az otthonát, Sakina így egyedülálló anyaként neveli fel a fiát, túlságosan is védve mindentől. Egy nap aztán Muzamil 19 éves lesz.

Szintén elérhető az HBO-n Az ugrás című francia dokumentumfilm, amely azt az 1970-es történetet dolgozza fel, amikor egy szovjet hajón szolgáló litván tengerész az életét kockáztatva átugrik egy amerikai hajóba az Atlanti-óceánon a szabadság reményében, de legnagyobb rémületére, és a nemzetközi sajtó felháborodása ellenére az amerikaiak visszaküldik. A filmben a 86 éves Simas Kudirka emlékszik vissza szökése történetére, a hidegháború egyik legfurább epizódjára.Az ugrás Érdekesnek ígérkezik A pho íze (Smak pho) című lengyel film is, amelynek főszereplője egy Lengyelországban élő vietnami szakács és tíz eves lánya, a szinopszis szerint „kedves történet a szerelemről, a félreértésekről és a finom ételekről”. Long, a szakács az európai kultúrához és új főnökéhez próbál alkalmazkodni, kislánya, Maja pedig elhunyt lengyel anyja emlékével küzd.

Február 13-tól egy kortás Antigoné-értelmezés látható az HBO-n: Sophie Deraspe a klasszikus görög tragédiát egy mai montreali bevándorló élményeinek kerettörténetében gondolja újra. Antigoné ebben a filmes változatban egy 16 éves lány, aki gyermekként Algériából érkezett Kanadába néhány családtagjával. Míg a lány az iskolában remekel, két fivére bűnbe keveredik. Amikor az egyikük börtönbe kerül és kitoloncolással fenyegetik, Antigoné előáll egy, a kiszabadítására szőtt tervvel, de ezzel magát is bajba sodorja.Antigoné

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?