Boccaccio karantén-történeteit állítja színpadra Craiován 100 ország 100 rendezője

100 ország 100 rendezője készít színházi videosorozatot Giovanni Boccaccio Dekameronjából a craiovai Marin Sorescu Nemzeti Színház meghívására. Magyarországot az erdélyi származású Szabó K. István képviseli, akinek már látható a rendezése a negyedik nap ötödik novellájából.

A craiovai Marin Sorescu Nemzeti Színház azért tartotta aktuálisnak Boccaccio több mint 650 évvel ezelőtt született művét, mert kiindulópontja – a firenzei pestisjárvány elől vidékre menekülő társaság, az elszigeteltség, a félelem és a halál – ma is része az életünknek.

A Dekameron minden történetét más-más ország rendezője állítja színpadra craiovai színészekkel – kivéve a Radu Afrim rendezte részt, amelyben külföldi színész játszik –, az epizódokat a színház Amza Pellea terméből közvetítik élőben naponta április 24-ig, és a Hektomeron.com oldalon is bemutatják. Április 26-án a 100 részt egyben, maratoni, 25 órás előadás formájában is közvetítik.

A mini-előadások román nyelven, angol felirattal láthatóak. A projekt honlapján eddig négy videó látható, olasz, ukrán, botswanai és magyar rendezőtől.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?