Filmajánló – ezt láthatjuk januárban az HBO Go-n és a Netflixen

Mundruczó Kornél első angol nyelvű filmje, jópár korábbi sikerfilm, egy különleges filmgyűjteményről szóló román dokumentumfilm és Ralph Fiennes új alakítása érkezik januárban a legnagyobb online tartalomszolgáltatók kínálatába.

A 2000-es évek több filmsikerével bővült már január elejétől a legnagyobb internetes tartalomszolgáltatók kínálata. A Netflixen elérhető a Szárnyas fejvadász 2049 (Blade Runner 2049), amelyet egyébként Budapesten forgattak Harrison Ford és Ryan Gosling főszereplésével, a Julie és Julia – Két nő, egy recept (Julie & Julia) című gasztro-életrajzi film, amelynek egyik főszerepéért Golden Globe-díjjal jutalmazták Meryl Streepet. Aki még nem látta a 2014-es Oscar-díjátadón hét szobrocskával kitüntetett Gravitációt (Gravity), az az HBO Go-n most megnézheti Alfonso Cuarón sci-fijét, amelyben Sandra Bullock és George Clooney az űrben ragadnak, és a houstoni űrközpontból Ed Harris hangja irányítja őket.  

A Netflixen már nézhető a sokat díjazott amerikai kémsorozat, a Homeland (Homeland: A belső ellenség) 8. évada, aki pedig romantikus-fájdalmas történetre vágyik, ugyanitt elérheti Arthur Hiller 1970-ben készült kultikus Love Story című filmjét a gazdag Oliver és a szerényebb családból származó Jenny szerelméről, amely számos Golden Globeot és Francis Lai azóta is sokak fülében csengő zenéjéért pedig Oscar-díjat nyert.

Az HBO Go jelenlegi kínálatában szerepel egy különleges román dokumentumfilm is, a Timebox, amely két filmes alkotó – apa és lánya – kalandja az archív filmfelvételekkel. A 80 éves Iași-i Ioan-Matei Agapi értékes gyűjteményt halmozott fel 16 mm-es filmtekercsekből, gyakorlatilag a város fél évszázados történetét őrzi. Lánya, Nora Agapi elhatározza, hogy apja archívumáról filmet készít. A projekt váratlan fordulatot vesz, amikor az apának hatalmas gyűjteményével együtt hirtelen költöznie kell a tömbházlakásból, ahol 40 éve él, és az éles helyzetben régi családi konfliktusok is felszínre bukkannak.

Az új januári tartalmak közül a Káromkodások története (History of Swear Words) című Netflix-sorozaton mindenképp megakadhat a szemünk, főleg, hogy a csúnya szavak tömegkulturális, tudományos és társadalmi vonatkozásait tárgyaló, „obszcén és zajos” jelzőkkel illetett produkció narrátora Nicolas Cage.

Január 7-én, csütörtökön Mundruczó Kornél új filmje érkezik a Netflixre, Vanessa Kirby és Shia LaBeouf főszereplésével, Martin Scorsese produceri kézjegyével. A Pieces of a Woman a magyar rendező első angol nyelvű, külföldi gyártású rendezése, egyben az egyik legszemélyesebb is, mert a forgatókönyvet felesége, Wéber Kata saját elvesztett gyermekük tragédiájából készült színdarabja alapján írta. Vanessa Kirby, aki egy 21 perces vágatlan szülésjelenettel indít, a legjobb színésznőnek járó díjat nyerte el Velencében.

Január 10-én kanadai innu közösségről szóló filmdráma érkezik az HBO Go-ra, A világ mögött (Kuessipan): Mikuan és Shaniss életre szóló barátságot fogad egymásnak a quebeci rezervátumban. Míg Mikuan szerető családban nő fel, Shaniss háttere törékenyebb. A 17. szülinapjuk közeledtével életre szóló barátságuk próba előtt áll, ugyanis Mikuan beleszeret egy fehér fiúba, és arról kezd ábrándozni, hogy elhagyja a rezervátumot.

Január 14-én szintén az HBO go kínálatában lesz elérhető 2000-es A hazafi (The Patriot), amelyben Mel Gibson alakítja Benjamin Martint, az özvegy hétgyermekes apát, aki katonai tehetség, de a családot választja, amikor meghal a felesége. Bár próbálja megakadályozni, hogy harctérre vágyó fia fegyvert fogjon az amerikai polgárháborúban, végül ő maga indul hadjáratra, mikor egy szadista tiszt megöli az egyik gyermekét.

Január 15-től nézhető a Netflixen A botrány (Bombshell), a Fox News szexuális zaklatás miatt megbukott vezérigazgatójának, Roger Ailes-nek a történetét dolgozza fel. A főnökük ellen valló nőket Charlize Theron, Nicole Kidman és Margot Robbie alakítja. Szintén ezen a napon teszik közzé Az élet ára (Eye in the Sky) című angol háborús filmdrámát 2015-ből, amelyben Helen Mirren katonatisztet alakít, ráadásul nem akármilyen helyzetben: egy kilenc éves kislány élete múlik rajta, aki likvidálni szándékozott terroristák között mozog, és az eset nemzetközi vitát robbant ki a drónnal vívott kortárs hadviselésről.

A hónapot 29-én a Simon Stone régészdrámája zárja, az angliai Sutton Hoo középkori régészeti lelőhely 1939-es feltárásáról szóló The Dig. A történet egy gazdag özvegyasszony és egy amatőr régész történelmi felfedezéséről szól, akik a háború közelgő fenyegetése ellenére, a múzeumi hivatalosságok megkerülésével munkához látnak, és feltárnak egy eltemetett viking uralkodói hajót. A főszerepeket Carey Mulligan, Ralph Fiennes és Lily James játsszák.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?