banner_WcGrRqIF_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_970x250.png
banner_Vs7ERmQb_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_728x90.png
banner_saW4mTn2_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_300x250.png

Egyre közelebb a kétezredik szilágysági népviselethez

Újabb negyven helyi népviselet készült el a Szilágyságban, a Varrd magad a viseleted! program keretén belül, ezúttal a Szilágycsehhez tartozó Völcsök településen. A fiatal lányok, asszonyok és gyermekek büszkén öltötték magukra az öltözetet, és viselték a vasárnapi hálaadó istentiszteleten.

„A völcsökiek ünnepélyes keretek között ünnepelték meg, hogy elkészült a negyven népviselet. Nagy öröm volt látni az Isten házában, az istentiszteleten, a beöltözött helybélieket, és azt a ragaszkodást, amit a hölgyek tanúsítottak a népviselet, a hagyományaink és a mivoltunk iránt” – mondta Seres Dénes parlamenti képviselő. A nap folyamán felmerült a kérés, hogy a hölgyek a férfiaknak is készítsenek népviseletet, hogy együtt ünnepelhessék a hagyományokat, és közösen ápolhassák a kulturális örökséget. A képviselő kiemelte, nagyra értékeli a helybéli hölgyek szorgalmát, és mint fogalmazott, az ilyen jellegű projektek, mozgalmak elősegítik a hagyományok, a kultúra megőrzését, ami a jövőre nézve a megmaradás záloga.

A szerző felvétele

Kovács Irénke szenátor asszony az esemény kapcsán elmondta, méltányolja a hölgyek munkáját, szorgalmát, hogy a Szilágyságban már csaknem kétezer népviselet készült a projekt keretén belül. Mint ismertette, nemcsak hogy elkészültek ezek a ruhák, hanem a különböző rendezvényeken, istentiszteleten, ünnepségeken büszkén öltik magukra a hölgyek. „Ezt láttuk Völcsökön is, egy hagyománytisztelő közösséget. Azt kívánom, hogy mindannyian viseljék egészséggel, hiszen ez nemcsak a kulturális örökségünk része, hanem egy olyan kötelék is, amely összeköt minket a gyökereinkkel, a hagyományainkkal és a közösségünkkel” – mondta a szenátor asszony.

A szerző felvételei

Katona Ibolya projektvezető megköszönte Szabó Enikő helyi szervezőnek, hogy az ősz elején vállalta a kihívást, megdicsérte a hozzáértő, szabni-varrni tudó hölgyeknek a segítséget, kiemelve, nemrég Kusaly településen ért véget a program, jelenleg Vérvölgyön varrnak a hölgyek, és ha a viseleteik elkészülnek, már 1900 ruhával büszkélkedhet a megye. Ha minden a tervek szerint halad, tavaszra elkészül a kétezredik darab is – mondta Katona Ibolya.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

banner_1pp9VAgz_MASZOL_WEBBANNEREK_MASZOL_300x250.png
banner_1EKDNy6B_MASZOL_WEBBANNEREK_MASZOL_970x250.png
banner_VDHJPUiH_MASZOL_WEBBANNEREK_MASZOL_728x90.png

Kapcsolódók

Kimaradt?