banner_WcGrRqIF_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_970x250.png
banner_Vs7ERmQb_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_728x90.png
banner_saW4mTn2_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_300x250.png

Hagyományőrzés napja Sarmaságon

Szüreti felvonulással vette kezdetét az idei hagyományőrzés Sarmaságon. A koradélutáni órákban huszárkísérettel, szekereken ülve népviseletbe öltözött fiatalok járták fel a település negyedeit és utcáit, hogy az esti bálba hívják a helybélieket.

Dombi Attila polgármester elmondta, bár már rég megérett a szőlő, és a gazdák leszüretelték, hagyományos rendezvényükkel a szüret időszakát ünneplik. Mint minden évben, idén is teret adnak a szórakozásnak, az együttlétnek, melynek idén az őszi kellemes időjárás is kedvezett. „Öröm látni több mint száz gyereket és fiatalt, amint helyi népviseletbe öltözve, nótázva, dalolva és tánccal hívogatnak. Ilyenkor az utcabeliek kijönnek a házukból, és a hídon megterített kisasztalon lévő étellel, itallal kínálják a társaságot. Ez nemcsak nálunk, a községközpontban hagyomány, hanem a hozzánk tartozó településeken is” – mondta a polgármester.

A szerző felvétele

A múlt héten a községhez tartozó Szilágylompérten tartottak szüreti felvonulást tartottak szüreti felvonulást, két hete a szintén Sarmasághoz tartozó Selymesilosván. Mindkét településen a kultúrotthonhoz visszaérkezőket ünnepi műsor fogadta.

A szerző felvétele

Seres Dénes parlamenti képviselő az ünnepség kapcsán a Maszolnak elmondta, a szilágysági magyarság élteti a hagyományokat. Amíg több százan, sőt ezren népviseletbe öltöznek, és büszkén vállalják hovatartozásukat, addig a helyi közösségek identitása és kulturális öröksége tovább él és virágzik.

A szerző felvétele

A népviselet nem csupán egy ruhadarab, hanem a múlt emléke, a hagyományok tisztelete és a közösség összetartozásának jelképe. Az ilyen események, a szüreti felvonulások lehetőséget adnak, hogy a fiatalabb generációk megismerjék és átéljék saját kultúrájuk értékeit, és formálják, erősítik a helyi közösséget, miközben átörökítik a hagyományokat. A választások kapcsán a képviselő kiemelte, ahhoz hogy a szilágysági magyarság tovább erősödjön és a községek fejlődése folytatódjon, az elmúlt választásokhoz hasonlóan az őszi választásokon is összefogást és összetartást kell tanúsítani. „Akkor lesz erős a magyar közösség hangja az országos politikában, ha mindannyian egy közös célért dolgozunk, a magyarság jövőjére szavazunk. Fontos, hogy legyenek képviselőink a parlamentben, mert mások soha nem fogják a magyar érdeket képviselni” – mondta Seres Dénes.

A hétvégi ünnepség koncerttel és szüreti bállal zárult.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_1pp9VAgz_MASZOL_WEBBANNEREK_MASZOL_300x250.png
banner_1EKDNy6B_MASZOL_WEBBANNEREK_MASZOL_970x250.png
banner_VDHJPUiH_MASZOL_WEBBANNEREK_MASZOL_728x90.png

Kapcsolódók

Kimaradt?