banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

Egymás kezét fogva, közösen táncolva – Elkezdődött az Ezer Székely Leány Napja Csíkszeredában

Több ezren ünneplik idén is az Ezer Székely Leány Napját Csíkszeredában. Július első szombatján népviseletbe öltözött leányok és legények töltötték meg a Szabadság-teret, hogy egy közös táncot követően együtt vonuljanak fel a csíksomlyói nyeregbe, ahol egész nap a hagyományörző néptánccsoportok előadásaival és több kiegészítő programmal ünnepelik az összetartozást.

„Öröm és hála övezi minden év júliusának első szombatját” – hangzott el az Ezer Székely Leány Napja ünnepség megnyitóján. Újra összegyűlt több ezer népviseletbe öltözött idős és fiatal, hogy szebbnél-szebb ünneplőikben, közösen imádkozva a békéért, egymás kezét fogva közösen táncolják elődeik táncait.

Fotó: Ferencz Hunor

Virágokkal díszített szekereken, lóháton indultak el már kora reggel a csíki térség falvaiból a népviseletbe öltözött leányok és legények. Ez a nap a találkozásokról szól, az együttlétről, és arról, hogy közösen éltessék őseik hagyományait, a székelységet, ezzel kapcsolódva a múlthoz, jelenhez és jövőhöz. Mint az ünnepi megnyitón elhangzott: amiről a mai nap szól, az jelenti a biztos fogódzót a közösség számára.

Borboly csaba, Hargita megye tanácsának elnöke úgy fogalmazott, hogy ez a nap a közösségi élményről és az együvé tartozás öröméről szól. Felemelő ünnepi pillanatok ezek, hiszen nem csupán a csíki térség, hanem Háromszék viseletbe öltözött képviselői is jelen vannak, sőt, a határon túlról, az anyaországból is érkeztek fiatalok az Ezer Székely Leány Napjára. Mint mondta, öröm látni, hogy ennyi ember számára fontos a nemzet megtartása, a hagyományok megőrzése és egy még csodásabb Székelyföld építése, hiszen – mint Borboly Csaba fogalmazott – ennél szebb helyen aligha élhetnénk, s milyen jó, hogy az Isten megteremtette ezt, és melléje minket egymásnak.

Az ünnepi köszöntők után az idei szervező község, Csíkszentdomokos hét néptánccsoportja mutatott be egy kedvcsináló műsort, majd szabad táncra invitálták a jelenlevőket a felcsíki dallamokra. A Szabadság-tér megtelt muzsikával és tánccal, majd ennek lejártával ki-ki saját szekerén, lován indult ki Csíksomlyóra, ahol ünnepi szentmise vette kezdetét.

Csibi László csíkszentdomokosi plébános ünnepi miséje után a több ezer viseletbe öltözött idős és fiatal a csíksomlyói nyeregbe vonult, ahol egész nap a hagyományörző néptánccsoportok előadásait és a

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes műsorát csodálhatják meg az érdeklődők. A kiegészítő programok között helyet kaptak ügyességi játékok, népviseleti kiállítás, akinek pedig kedve tartja, a hagyományos székely ruhákat is felpróbálhatja egy-egy fotó erejéig. A lányoknak igény szerint hajat fonnak, de sor kerül közös éneklésre, mesterségbemutatóra, hagyományos kézműves kiállításra és vásárra is.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?