Rekordot körtáncoltak Magyarlapádon

Fotó: Szilágyi Anna

A Tánc Világnapjánál picit korábban ugyan, de a jeles világnap alkalmával rekordkísérlet felállítására szólította fel a magyarlapádi lányokat és asszonyokat a faluban tevékenykedő két Petőfi-programos ösztöndíjas, Tóth Bence és Tóth-Bóna Boglárka Luca.

A Fehér megyei szórványban megvalósult kezdeményezésnek az Ethnika Kulturális Alapítvány rendezvénycsűrje és parkja adott otthont, ahova hatvan hölgy érkezett a vasárnap délutáni református istentiszteletet követően, élükön Borbándi Erika lelkipásztorral, hozzájuk pedig több énekes csatlakozott.

Mint ismeretes, a Fehér megyei Magyarlapád egyike azon kevés dél-erdélyi településeknek, ahol autentikus formában mindmáig fennmaradt a sajátos népviselet, a népzene és a néptánc, a faluban szinte mindenki tud táncolni és nagyon sokan játszanak népi hangszereken.

Tóth Bence főszervező a Maszolnak elmondta: „Célunk az volt, hogy kicsit megmozgassuk a közösséget vasárnap délután, arra késztetni a lapádiakat, hogy vegyék elő a szép népviseletüket és közösen táncoljunk egyet, a gyerekek is lássák ezt és így emlékezzünk a Tánc Világnapjára. Nem feltétlenül egy hatalmas rekord felállítása volt a célunk, ezt csak a mozgosítás érdekében fogalmaztuk meg így” – fogalmazott a néptáncoktató.

Fotó: Szilágyi Anna

A kísérlet végül sikerült, mert a faluban nincs tudomásuk az embereknek arról, hogy ennyi hölgy járta volna valaha egyszerre a lapádi körtáncot. Az ötlet csak pár nappal ezelőtt fogalmazódott meg, mégis a terv híre eléggé elterjedt, mert nagyenyedi résztvevők is érkeztek a közös táncra.

A szervezőktől megtudtuk: a körtánc-rekordkísérletet a 2024. július 14. és 21. között Magyarlapádon sorra kerülő XXVI. Maros- és Kis-Küküllő Menti Népzene- és Néptánctáborban szándékoznak megismételni, illetve jövőre is, a Tánc Világnapján.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?