Nagyszabású rendezvénysorozattal ünneplik a Mikó-várat Csíkszeredában

Nagyszabású rendezvénysorozat kezdődik hétvégén a Csíki Székely Múzeumnak helyet adó Mikó-várban: a várkastély fennállásának 400. évfordulóját ünneplik, és ehhez kapcsolódóan 2024 tavaszáig különféle programokkal készül a múzeum és Csíkszereda Városháza.

Csíkszereda emblematikus épülete kerek évfordulóhoz érkezett: a katonai védelmet kulturális védelemre „cserélő” várkastélyt 1623-ban, éppen 400 évvel ezelőtt kezdték építeni. Az ünnepi évforduló alkalmával a Csíki Székely Múzeum – partnerségben Csíkszereda Városházával – gazdag programkínálattal fogadja a látogatókat. A kulturális intézmény és a város vezetése, valamint az ugyancsak partnerként bekapcsolódó CamelCoding vezetője sajtótájékoztató keretében ismertette a legfontosabb tudnivalókat.

Fotó: Visit Romania Facebook-oldal

Korodi Attila polgármester Gyulafehérvárról jelentkezett be a sajtótájékoztatóra. Az évforduló fontosságára utalva hangsúlyozta: a Mikó-vár nem csupán egy csíkszeredai műemléképület, hanem Erdély történelmében is fontos döntések meghozatalának a helyszíne, amely ráadásul már újjáépítés alatt állt, amikor Gyulafehérváron újonnan épült a mai erődrendszer.

„Kiváltságos helyzetben vagyunk azáltal, hogy részesei lehetünk ennek a kerek évfordulónak. Büszkeséggel tölt el, hogy ilyen épületünk van, és arra, hogy ilyen rangos intézménynek ad otthont. A Csíki Székely Múzeum immár nem az ellenségtől óv, hanem a kultúránkat, a székelységünket védi” – fogalmazott Sógor Enikő alpolgármester, megjegyezve: a vár legnyitottabb és legnagyobb közönséget vonzó időszakát éljük.

A hétvégi nyitóeseményt Szabó István, a Mikó400 program koordinátora mutatta be. A múzeum munkatársa kifejtette: a megnyitó ünnepi beszédekkel kezdődik szombaton 11 órától a vár udvarán, és vonósnégyes-hangversennyel, kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik. Bőrdíszműves és múzeumpedagógiai foglalkozások, ünnepi tárlatvezetések után 17 órától dr. Németh Balázs tűzfegyver-szakértő és dr. Csikány Tamás történész tart előadást, majd a napot a Szintaxis együttes koncertje zárja 19 órai kezdettel. Vasárnap a tárlatvezetéseket, bőrdíszműves és múzeumpedagógiai foglalkozásokat íjászbemutatók és hímzéstörténeti foglalkozás, előadás egészíti ki.

Karda-Markaly Aranka múzeumigazgató rámutatott: a 2024 áprilisáig tartó rendezvénysorozat keretében A hónap tárgya, a Várórák-sorozat és számos szakmai rendezvény is a Mikó400-hoz kapcsolódik, ugyanakkor vártörténeti kiadvány jelenik meg, házigazdája leszünk a magyarországi Tündérkert című sorozat első közönségtalálkozójának, megújul a vártörténeti kiállítás, és – főként a vakok tájékozódásának elősegítése érdekében – bronzmakettet állítanak a az épület makettjéről.

Az évszázadok ünnepléséhez innováció is társul: a csíkszeredai CamelCoding csapata kulturális élménykártyát hozott létre. Szilágyi Levente, a cég vezetője elmondta: az élménykártyákkal digitálisan gyűjthetők az élmények, és a múzeum honlapján keresztül játékok, meglepetések várhatók. A nyitóhétvége valamennyi résztvevője kézbe kapja a QR-kóddal ellátott kártyákat, részletes leírással együtt.

Bővebb tudnivalókért egész évben érdemes követni a múzeum honlapját (www.csikimuzeum.ro) és Facebook-oldalát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?