Különleges koncerttel ünnepel a 35 éves csíkszeredai Role zenekar

Nagyszabású, a legkülönfélébb műfajokat és hangszereket felvonultató koncerttel ünnepli fennállásának 35. évfordulóját a csíkszeredai Role zenekar. A vasárnapi eseményen színpadra állnak az együttes régi és új tagjai, vendégeik között helyi kórusok, táncosok és fúvósok mellett ott lesz Sárik Péter jazz-zongorista is.

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a csíkszeredai Role zenekar, amely idén ünnepli 35 éves születésnapját. Ebből az alkalomból ünnepi koncertet szerveznek régi- és új tagok, meghívottak közreműködésével. A vasárnapi esemény részleteiről a napokban megtartott sajtóeseményen számoltak be az együttes jelenlegi felállásának tagjai.

A Role zenekar | Fotó: Veres Nándor

„Úgy gondolom, ez a 35 év hihetetlen teljesítmény a kontinuitásban, az állandó muzsikálásban. Ha csak a számokat nézzük, már mi sem tudjuk pontosan követni, hogy hány dalunk van, hány kilométert tettünk meg együtt, hányszor koncerteztünk itthon, vagy külföldön. Az az érdekes, hogy tesszük mindezt Csíkszeredában, Csíkszeredából, magyarul egy olyan országban, ahol a magyar dalnak nincs nagy közönsége” – mondta el Nagy Tivadar, a zenekar vezetője, alapítója. Visszaemlékezésében felidézte, hogy a zenekar működésének első egy-másfél évtizedében leginkább külföldön zenélt, ahogy arra is rámutatott, hogy a pandémia idején az itthoni szerepléseik nyertek nagyobb teret.

Köszönet a helyi embereknek

Nagy Tivadar hangsúlyozta, hogy az eltelt 35 év nem csupán zenészek közös munkáját, hanem állandó alkotóműhelyt, kitartást, sok-sok dalt, és mindenekelőtt a muzsikálás örömét jelentette a tagok számára. Hozzátette ugyanakkor, hogy köszönettel tartoznak a helyi embereknek, a helyi értékeknek mindazért, amiért a zenekar megmaradhatott a saját útjának követése mellett. 

„Az idők megpróbáltatásait nem sok erdélyi magyar zenekar élte túl, nekünk sikerült. Számokat nem tudok mondani, de az biztos, hogy 10 évvel ezelőtt már több mint 300 saját dalunk volt, ami azóta bővült. Azt is tudjuk, hogy 15 koncertműsorunk volt, van, aminek nagy része most is él, működik” – mondta el az alapító. Kiemelte: az elmúlt évtizedekben a szakmai elismerések mellett a közönség szeretetét is kivívták maguknak.

Példának szánják az eseményt

A vasárnapi koncerten az elmúlt évtizedek dalaiból és legújabb szerzeményekből összeállított műsor fog elhangzani, tudtuk meg. Számos közreműködő is jelen lesz: régi tagok, vendégfellépők ragadnak majd mikrofont, hangszert. Az egyik ilyen vendég lesz Sárik Péter jazz-zongorista, akivel már volt közös produkciója a zenekarnak, de fellép majd az együttes első énekesnője is. 

A Role zenekar 1986-ban alakult, 1987-ben tartották első koncertjüket. Az évtizedek alatt közel hetven tagja volt az együttesnek, produkcióikba bevontak több székelyföldi és magyarországi néptáncegyüttest, diákokat, számos hivatásos és amatőr zenészt, színészt, táncost, énekest, kórust. Eddigi működésük során 15 tematikus műsort készítettek és öt rockoperát is színpadra állítottak. A Pro Urbe díjas zenekar számtalan fesztiválon részesült elismerésben.

„Szerénytelenség nélkül elmondhatom, hogy világszínvonalú örömünnep, igazi szülinapi buli lesz helyi táncosokkal, művészekkel, énekesekkel és külön erre az alkalomra tervezett látvány- és hangelemekkel” – sorolta Nagy Tivadar. Hozzáfűzte: az eseményt példaértékűnek szánják. Kitartásra, erőre szeretnék buzdítani az új generációkat bemutatva, hogy itthon, Erdélyben is lehet maradandót alkotni.

Háromrészes koncert

Sántha Zsuzsanna, a zenekar billentyűs-énekese megosztotta, hogy gőzerővel zajlanak a próbák. Mint elmondta: háromrészes nagykoncerttel fogják meglepni a közönséget. A három különálló egységben a jelenlegi tagok hagyományos és attól eltérő hangzásvilágban is bemutatják tudásukat, a záró „fejezetben” pedig a vendégek is be fognak kapcsolódni az ünnepbe a színpadon. 

„Rengeteg meglepetéssel készülünk, kiskórustól kezdve számtalan műfaj és hangszer képviselője színpadra lép majd. Olyan közreműködők is lesznek, akiket soha sem láthatott velünk a közönségünk” – emelte ki az énekesnő.

Role 35 Nagykoncert – 2022. november 13. vasárnap 18.00 óra, Csíkszereda Szakszervezetek Művelődési Háza. Jegyek elővételben a Szakszervezetek Művelődési Házának jegypénztárában kaphatók (hétfő, szerda, péntek: 10:00-14:00, kedd, csütörtök: 14:00-18:00). A belépők ára 35 lej, kedvezményes jegy: 25 lej.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?