Mi mindig itt volt...: megtekinthető a csíkszeredai Role zenekar új videóklipje

Különleges látványvilággal és egy nem szokványos dallal készült a csíkszeredai Role zenekar, Pilinszky János születésének 100. évfordulójára egy videoklip formájában – adta hírül közleményében a csapat.

Mint írják, valami újat, rendhagyót és különlegeset szerettek volna alkotni az ünnepi alkalomra. Bár folyamatosan születnek a dalok, az új műsorok és klipek is készültek a zenekar utóbbi éveiben, mégis azt érzik, ez más, ez különlegesebb. A Role pályája során mindig is fontos szerepet kaptak a versek. Olyan költők verseit zenésítették már meg, mint Ady Endre, József Attila, Molnár Vilmos, vagy Szabó T. Anna és mások, de Pilinszky János költészetét valahogy mindig „távolról csodálták”.

„Pilinszky számomra olyan mérföldkő, hogy az elmúlt 30-35 év alatt nem mertem nekivágni egyetlen versének sem, noha rengeteg kedvencem van” – osztotta meg Nagy Tivadar, a zenekar vezetője.

A 100. évforduló azonban olyan különleges alkalom, aminek nehéz volt ellenállniuk, így ebből bátorságot merítve, megszületett a zenekar első Pilinszky-feldolgozása. A vers egy vesszővel végződik, ez lehetőséget adott az alkotóknak a kibontakozásra, hogy egy hangszeres résszel folytassák, zárják a művet. A zenészek elmondása szerint, ahogyan Pilinszky költészete sem túl könnyed, így a versére született dal is kihívást jelentett nekik, sok próbát és egyéni munkát vett igénybe, izgalmas volt az alkotói folyamat. Miközben pedig alakult a dal, megszületett a csapat fejében az ötlet, hogy egy klip is készüljön hozzá.

„Azt gondoltuk: hűha! Ugyanis mivel nagyon sokrétű, sokoldalú műről van szó (bár rendkívül rövid a dal, két és fél perces), igazi kihívás volt a zenekarnak betanulnia, gyakorolnia a dalt. Szerettük volna kicsit enyhíteni, szebbé tenni, könnyíteni a megértését és ezért is határoztuk el a videóklip készítését” – elevenítette fel Nagy Tivadar.

Ebben olyan partnerekre találtak, mint a Sharp Production csapata, azaz Gergely Szilárd és Gergely-Schmidt Krisztina, ők készítették a videót, és Márton István Hunor fénytechnikus, illetve a videóklip főszereplője, Ruszuly Ervin táncművész. Elmondásuk szerint egy olyan „szuper csapat alakult ki, hogy csak úgy sodródtak az árral”, egymás ötleteit folytatva, teljes egyetértésben alkottak, így olyan képi anyag készülhetett, amelyre mindannyian büszkék lehetnek. Olyan helyi alkotás született, amelyben a vers, a progresszív zenei elemek és a mozgás, illetve fény-játék egymást kiegészítve, profi és gondos munkával kerek egészet alkot. „Úgy érezzük, Pilinszky mosolyogna, ha látná, hallaná...”

(Címlapkép: Gábos Albin)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?